NAUČNICI REŠILI MISTERIJU: Otkriveno ko je “ubica“ iz morskih dubina (VIDEO/FOTO)

Novosti online

21. 04. 2023. u 23:44

POTRAGA za „ubicom“, koji je prošle godine desetkovao morske ježeve u Karipskom moru i duž istočne obale Floride, okončana je pošto su naučnici utvrdili da je za to odgovoran jednoćelijski organizam cilijat.

НАУЧНИЦИ РЕШИЛИ МИСТЕРИЈУ: Откривено ко је “убица“ из морских дубина (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Masovno uginuće ježeva, koji su počeli da gube svoje bodlje, zabeleženo je u januaru 2022. godine u morima od Devičanskih ostrva preko Portorika do Floride.

-Slučaj je zatvoren. Više smo nego oduševljeni što smo rasvetlili misteriju iz 2022. i pomalo iznenađeni što smo to učinili tako brzo“, izjavila je autor studije Mija Brajtbart, morski mikrobiolog sa Univerziteta južne Floride.

Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

Morski ježevi sa dugim bodljama skrivaju se u grebenima širom Karipskog mora i imaju ključnu ulogu kao „kosilice“ grebena, jer jedu alge koje rastu na koralima, ukazala je Brajtbartova.

Međunarodni tim naučnika prikupio je uzorke bolesnih i zdravih ježeva sa 23 lokacije Karipskog mora u potrazi za genetskim tragovima, a tokom istraživanja nisu uočili znakove virusa ili bakterija, rekao je jedan od autora studije Jan Hjuson sa Univerziteta Kornel.

Uočili su, međutim, tragove sićušnih jednoćelijskih organizama koji su se pojavljivali samo kod bolesnih ježeva.

Foto Tanjug/AP

Iako većina cilijata ne uzrokuje bolest, ta vrsta povezana je sa drugim vodenim epidemijama i zbog toga je taj organizam postao glavni „osumnjičeni“, naveo je Hjuson, preneo je AP.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)