SLOBODA NAKON POLA VEKA: Lolita, kit ubica, ponovo u okeanu

Tanjug

01. 04. 2023. u 00:11

ZVANIČNICI Morskog akvarijuma u Majamiju postigli su "obavezujući dogovor" sa neprofitnom organizacijom "Prijatelji Lolite", po kome će kit ubica od 2, 26 tona, poznat pod imenom Lolita u roku od dve godine biti pušten u Tihi okean, nakon više od pola veka provedenih u akvarijumu.

СЛОБОДА НАКОН ПОЛА ВЕКА: Лолита, кит убица, поново у океану

Foto Tanjug/AP

Za povratak Lolite u prirodnu sredinu biće potrebna saglasnost američke savezne vlade, prenosi Rojters.

Lolita, orka stara 57 godina, decenijama je bila jedna od najvećih atrakcija Morskog akvarijuma u Majamiju, a u martu 2022. godine je otišla u zasluženu penziju nakon promene menadžmenta.

-Želeli smo da Loliti obezbedimo bolju budućnost, to je jedan od razloga koji nas je motivisao da steknemo vlastništvo nad Morskim akvarijumom u Majamiju, rekao je izvršni direktor kompanije Delfin, koja je novi vlasnik akvarijuma, Eduardo Albor.

Foto Tanjug/AP

Društva za zaštitu životinja su se godinama neuspešno pred sudom borila za to da Lolita bude puštena na slobodu nakon što je američka Nacionalna kancelarija za okeane i atmosferu 2015. godine proglasila orke za ugrožene životinjske vrste.

Lolita, koja je bila uhvaćena 1970. godine u uvali kod Sijetla, poznata i pod imenom Toki, što predstavlja skraćenicu indijanske reči za kita, "tokitae".

Kitovi ubice su veoma druželjubive životinje koje žive do 80 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili