ŠTA SE GRICKALO U KOLOSEUMU? Kanalizacija stara dve hiljade godina otkrila navike starih Rimljana

Novosti online

04. 12. 2022. u 22:08

U KANALIZACIONOJ mreži staroj 2.000 godina nedavno su pronađeni tragovi navika onih koji su pratili gladijatorska takmičenja, rekla je direktorka Arheološkog parka Koloseum Alfonsina Ruso.

ШТА СЕ ГРИЦКАЛО У КОЛОСЕУМУ? Канализација стара две хиљаде година открила навике старих Римљана

Foto: pixabay

Veruje se da su gledaoci rimskih gladijatorskih borbi u Koloseumu konzumirali grickalice od maslina, voća i orašastih plodova. To je pokazalo poslednje arheološko otkriće na kojem se radilo od januara prošle godine.

Pronađeni su ostaci smokava, grožđa, trešanja, kupina, oraha i drugog vóća. Pored toga, pronađene su kosti medveda i velikih mačaka koje su verovatno koriš́ćene za borbe u gladijatorskoj areni. Otkriće se dogodilo u trenutku kada se istraživala kanalizaciona mreža stara 2.000 godina.

Istraživači su naveli da kosti medveda, lavova i jaguara verovatno pripadaju životinjama koje su bile prinuđene da se bore jedna protiv druge i protiv gladijatora, a sve iz zabave. Pronađene su i male životinjske kosti koje pripadaju psima.

Istraživanje je počelo u januaru 2021. i uključivalo je čišćenje 70 metara kanalizacionih odvoda ispod Koloseuma, koji je jedna od najposećenijih znamenitosti u Italiji. Arheolozi i arhitekte su koristili robote da bi stekli nove uvide u svakodnevni život starog Rima, piše „Smitsonijan magazin“.

Koloseum je bio najveći amfiteatar u Rimskom carstvu i prestao je da se koristi oko 523. godine. Poznat je po tome što su se tu održavale gladijatorske borbe i drugi spektakli pred desetinama hiljada ljudi.

Tokom pomenutih istraživanja pronađeni su i novčići, među kojima je 50 bronzanih koji datiraju iz kasnijeg rimskog perioda, odnosno koji obuhvataju period između 250. i 450. godine nove ere, kao i novčíći iz 170. ili 171. godine, koji slave vladavinu Marka Aurelija.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade