DA LI ĆEMO SE ODBRANITI OD ASTEROIDA : Sutra u ponoć Nasina letelica udara direktno u jedan (VIDEO)

Novosti online

25. 09. 2022. u 19:39

UKOLIKO sve prođe kako treba, biće to spektakularni sudar sa asteroidom koji, nažalost, nećemo moći da pratimo u visokoj definiciji pošto će se letelica Dart zakucati u asteroid Dimorfos na razdaljini od 11 miliona kilometara od Zemlje.

ДА ЛИ ЋЕМО СЕ ОДБРАНИТИ ОД АСТЕРОИДА : Сутра у поноћ Насина летелица удара директно у један (ВИДЕО)

Foto: NASA printskrin Jutjub

Očekuje se kompletno uništenje 330 miliona dolara vredne letelice, koja će se sa asteroidom sudariti pri brzini od sedam kilometara u sekundi, i to sve u ime planetarne odbrane.

Asteroid Dimorfos ne predstavlja pretnju po Zemlju, a sudar sa letelicom Dart (u prevodu – bodlja, odnosno akronim za "double asteroid redirection test") je eksperiment kojim treba da bude utvrđeno da li je moguće skrenuti svemirsko kamenje u slučaju da predstavlja opasnost po planetu.

Stručaci žele da vide da li precizni udar može dovoljno da gurne asteroid i skrene ga sa postojećeg kursa, kako bi, u slučaju da zatreba, jednoga dana čovečanstvo moglo da izbegne sudbinu dinosaurusa.

- Ovo je komplikovana igra svemirskog bilijara. Ono što želimo da postignemo jeste da iskoristimo što više kinetičke energije iz Darta da pomerimo asteroid - objašnjava profesor Alan Ficsimons, astronom i član Nasinog tima zaduženog za Dart.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

TURSKI POPIS SRBA IZ 1455. GODINE: Ovako su se zvali naši preci - stara imena koja su danas zaboravljena