NASA SAOPŠTILA: Raketa nepoznatog porekla pogodila Mesec, niko ne preuzima odgovornost (VIDEO)

Novosti online

02. 07. 2022. u 20:27

NASA je saopštila da je raketa nepoznatog porekla, koja se srušila na Mesec ranije ove godine, proizvela dvostruki krater, što je neočekivani podvig.

НАСА САОПШТИЛА: Ракета непознатог порекла погодила Месец, нико не преузима одговорност (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/National Geographic

Lunar Reconnaissance Orbiter, koji kruži oko Meseca i prikuplja podatke o istom, primetio je dva kratera, nakon što se "misteriozno telo rakete" sudarilo sa površinom 4. marta, rekli su iz agencije. Ova dva kratera su prečnika oko 18 i 16 metara.

Astronomi su očekivali udar, nakon što su otkrili objekat koji se kreće ka Mesecu. Ono što nisu očekivali je da će taj udar proizvesti dva kratera. "Nijedan drugi udar raketnog tela na Mesec nije stvorio dvostruke kratere", rekla je agencija u saopštenju za javnost.

NASA kaže da bi dvostruki krater mogao da ukazuje na to da je raketa imala veliku masu na oba kraja. "Potrošena raketa ima masu koncentrisanu na kraju motora; ostatak rakete se uglavnom sastoji od praznog rezervoara za gorivo".

Do sada nijedna država ili agencija nije preuzela odgovornost za sudar, ali NASA kaže da bi masa na oba kraja rakete mogla da im pomogne da identifikuju njeno poreklo.

Astronom koji je prvi otkrio neobičan objekat i upozorio agenciju, Bil Grej, rekao je na blogu Project Pluto:

- Moram priznati da sam naivno mislio da će biti lakše pronaći raketu i da će biti locirana ubrzo nakon udara"

Postojala su verovanja da raketa pripada lansirnom vozilu kompanije SpaceX iz 2015. godine. Međutim, agencija predvođena Ilonom Maskom nije preuzela odgovornost. Nakon nekog vremena, Grej i drugi tragači objekata, uključujući i samu NASA-u, utvrdili su da je najverovatnije u pitanju svemirski otpad nastao lansiranjem rakete iz Kine 2014. godine.

Ipak, Kina poriče da je kriva za raketu koja je pogodila Mesec. Tvrdi se da je dotično lansirno vozilo izgorelo pri ponovnom ulasku u atmosferu. Ostaje da se vidi šta je istina, a pošto niko ne preuzima odgovornost, preostaje nam samo da spekulišemo o tome šta se zaista dogodilo.

(Smartlife)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

OVO SE DEŠAVA JEDNOM GODIŠNJE Astro savet za petak, 19. april: Sunce ulazi u Bika - 4 horoskopska znaka su pred velikim izazovima