VELIKI DAN ZA NAUKU: Otvoreno ogromno glavno ogledalo svemirskog teleskopa "DŽejms Veb"

Tanjug

08. 01. 2022. u 22:02

INŽENJERI NASA završili su otvaranje ogromnog glavnog ogledala svemirskog teleskopa "DŽejms Veb", a taj manevar je bio poslednji korak dvonedeljne faze formiranja opservatorije vredne 10 milijardi dolara, koja je počela njenim lansiranjem na Božić, prenosi "Gardijan".

ВЕЛИКИ ДАН ЗА НАУКУ: Отворено огромно главно огледало свемирског телескопа Џејмс Веб

Foto: Profimedia/Ilustracija

Teleskop, koji je već prešao više od 950.000 kilometara kroz svemir, lansiran je na raketi Arijane-5 i smatra se jednim od najvećih naučnih poduhvata u 21. veku.

On je toliko veliki da je morao da bude upakovan da bi stao u raketu koja ga je odvela u orbitu 25. decembra, a opremljen je primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara koje je otpakovano u petak kada su inženjeri pustili poslednji, drugi segment koji se povezao sa centralnim jezgrom, čime je najveće astronomsko ogledalo ikad poslato u svemir sastavljeno i spremno za upotrebu, navodi "Gardijan".

Pre toga je uspešno završeno otvaranje sunčanog štita na teleskopu "DŽejms Veb", koji bi trebalo da ga štiti od Sunčevih zraka, jer samo pomoću ove barijere veličine teniskog terena teleskop će moći da ima dovoljnu osetljivost da detektuje signale koji dolaze iz najudaljenijih delova svemira.

Teleskop je zajednički projekat američke, evropske i kanadske svemirske agencije, a bilo je potrebno 30 godina za njegovo dizajniranje i izradu, dodaje londonski dnevnik.

Misija "DŽejmsa Veba" je da se nadoveže na otkrića svemirskog teleskopa "Habl", kojem se, posle 31. godine u orbiti, rad bliži kraju i čiji su glavni naučni ciljevi posmatranje prvih zvezda i proučavanje procesa nastanka prvih galaksija.

BONUS VIDEO: SVEMIRSKI TAKSI STIGAO - Dirljiv doček astronauta na međunarodnoj stanici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI GREŠE - KO IMA PRVENSTVO? Burna rasprava na internetu - neslaganje instruktora vožnje i sudskog veštaka