GINISOVA KNJIGA REKORDA OBJAVILA: Najstarije bliznakinje na svetu imaju po 107 godina i 330 dana

Novosti online

21. 09. 2021. u 11:27

PREMA podacima Ginisove knjige rekorda sestre iz Japana proglašene su za najstarije blizanakinje na svetu, a imaju po 107 godina i 330 dana.

ГИНИСОВА КЊИГА РЕКОРДА ОБЈАВИЛА: Најстарије близнакиње на свету имају по 107 година и 330 дана

Foto: AP

Umeno Sumiyama i Koume Kodama oborile su prethodni rekord koji su dosad držale pokojne japanske sestre Kin Narita i Gin Kanie koje su takođe napunile 107 godina. Kin je preminula u januaru 2000, a Gin godinu dana kasnije, 2001. godine.

Umeno i Koume su rođene 5. novembra 1913. na ostrvu u zapadnom Japanu, kao treća i četvrta od jedanaestoro braće i sestara.

Zbog pandemije korona virusa sestrama je potvrda stigla u domove penzionera u različitim delovima Japana u kojima trenutno žive.

Umeno Sumiyama ima četvoro dece, a Koume Kodama troje.     

Bliznakinje su se razdvojile nakon završetka osnovne škole, kada su Kodamu poslali da radi kao sobarica u Oitu, gde se kasnije udala, dok je Sumiyama ostala na ostrvu na kojme je odrasla i tamo zasnovala porodicu.

Decenijama zauzete vlastitim životima, sestre su se retko sastajale sve dok nisu napunile 70 godina. Danas žive u odvojenim domovima penzionera.

Po podacima ministarstva zdravstva, oko 29 odsto od 125 miliona Japanaca, nacije sa najdužim životnim vekom u svetu, ima 65 godina ili više. Otprilike 86.510 njih su stogodišnjaci od kojih je polovina ove godine napunila 100 godina.

Najstarija osoba na svetu je 118-godišnja Kane Tanaka iz Japana.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna