MEĐUNARODNI DAN NEGE I PODRŠKE: Aktivna briga za dobrobit svih ljudi

Novosti online

30. 10. 2023. u 11:31

IMAJUĆI u vidu potrebu za ulaganjem u sistem pružanja nege i stvaranjem odgovornih, jakih i inkluzivnih sistema koji uključuju puno poštovanje ljudskih prava, a sa ciljem priznavanja, vrednovanja, smanjenja i preraspodele neplaćene nege i podrške, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je odlučila da 29. oktobar proglasi Međunarodnim danom nege i podrške.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕГЕ И ПОДРШКЕ:  Активна брига за добробит свих људи

Foto: Shutterstock

Briga i podrška su od vitalnog značaja za dobrobit svih ljudi, posebno onih koji su u situaciji ranjivosti, kao što su deca, stari, osobe sa invaliditetom, bolesni i izolovani. Briga i podrška obuhvataju kako plaćeni tako i neplaćeni rad koji obezbeđuje negu, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i druge usluge koje doprinose kvalitetu života. Takođe uključuju emocionalnu, psihološku i moralnu podršku koja olakšava prevazilaženje teškoća i izazova.

Pružanje nege, plaćeno i neplaćeno, jedna je od najvažnijih komponenti odgovora društva na demografsko starenje. Pružanje nege obuhvata direktne, lične aktivnosti, kao što je hranjenje bebe ili negovanje bolesnog partnera; i aktivnosti indirektne nege, kao što su kuvanje i čišćenje prostora.

Briga i podrška imaju veliki ekonomski, socijalni i ekološki značaj. Bez adekvatne brige i podrške, mnogi ljudi ne bi mogli da učestvuju na tržištu rada, da stiču prihode, da doprinose razvoju ili da uživaju u svojim pravima.

Foto: Shutterstock

Međutim, pružanje nege je često nepravedno raspodeljeno i nedovoljno vrednovano u društvu.

Procenjuje se da na globalnom nivou korpus radne snage koja se bavi negom čini 249 miliona žena i 132 miliona muškaraca. Predviđa se da će do 2030. godine broj korisnika nege dostići 2,3 milijarde, sa dodatnih sto miliona starijih osoba i sto miliona dece uzrasta od 6 do 14 godina kojima će biti potrebna nega. Pružaoci neplaćene, neformalne nege najvećim delom jesu žene (76,2%), koje u pružanje nege ulažu čak 3,2 puta više vremena od muškaraca.

Mali koraci za velike osmehe

Nega nije samo stvar porodice. Reč je i o našoj želji da se angažujemo na pitanjima od značaja za širu zajednicu i podržimo one njene članove kojima je podrška potrebna. Dobar primer je Klub volontera kompanije NIS koji godinama organizuje akcije zasnovane na potrebama društva širom naše zemlje. Brigu o zajednici nastavili su i u tekućoj godini koju su realizacijom projekata u okviru internog volonterskog konkursa kompanije realizovanog pod sloganom „Mali koraci za velike osmehe“, posvetili unapređenju uslova za boravak dece u različitim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, kao i udruženjima koja pružaju usluge iz domena socijalne zaštite. Tako su pored ostalog, u Bačkom Petrovcu posetili Udruženje roditelja osoba sa posebnim potrebama „MI“ i pomogli im da urede prostorije i dvorište Udruženja, što je izazvalo veliku radost njihovih zaposlenih i korisnika. Pored toga, kao i uvek, sa istinskom željom i posvećenošću, vredni i humani volonteri odvojili su vreme i za razgovor i druženje sa decom, korisnicima usluga Udruženja. 

Foto: NIS

U Kuršumliji je Klub volontera kompanije NIS sadnicama oplemenio  dvorište Doma zdravlja, dok je zajedničke prostorije dečijeg odeljenja opremio raznobojnim mobilijarom i igračkama, kako bi vreme provedeno u čekaonici, olakšao mališanima koji sada imaju mogućnost da kroz igru i upoznavanje sa edukativnim knjigama/ slikovnicama umanje strahove od kontakta sa ,,belim mantilima“.  U volonterskoj akciji u Valjevu  volonteri su posetili dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Naši snovi“ u kojem su oplemenili i opremili prostorije za okupacione radionice korisnika Udruženja. Prostor u kojem deca borave, uz pomoć četkica i boja vrednih i kreativnih volontera, oplemenjen je oslikanim zidom, kako bi deca i omladina svoje radne aktivnosti realizovali u toplijem ambijentu. Takođe, korisnici Udruženja sada imaju na raspolaganju štampač i presu za štampu šolja, koji će im doprineti da razvijaju maštu, kreativnost i sposobnosti, kao i da jačaju samopouzdanje kroz samostalnu izradu poklona koje mogu da dele prijateljima, donatorima i svojim najdražima.

Svaka akcija volonterima pruža veliko zadovoljstvo i ispunjenost jer osete iskrenu radost i zahvalnost onih kojima je podrška i pomoć bila namenjena. Iz tog razloga, upravo su zagrljaji i osmesi poneti sa volonterskih akcija, glavni pokretači Kluba volontera kompanije NIS da nastavi sa brigom i podrškom osetljivim kategorijama našeg društva i ubuduće, i u nekim novim ustanovama, i u nekim drugim mestima širom naše zemlje.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave