ZLATNE DIPLOME: Pravili ORAO, MIG 29 i F 16, na okupu posle pola veka

B.B.

26. 10. 2023. u 16:27

POLA veka od diplomiranja i uspešnih karijera u zemlji i inostranstvu, generaciji diplomaca Mašinskog fakulteta u Beogradu iz 1973. godine uručene su zlatne diplome.

ЗЛАТНЕ ДИПЛОМЕ: Правили ОРАО,  МИГ 29 и Ф 16,  на окупу после пола века

Foto: Mašinski fakultet

 Među njima su profesori univerziteta, rukovodioci privrednih organizacija, preduzetnici, inženjeri na različitim pozicijama i radnim mestima, koji su svojim znanjem i stručnošću bili najbolji promoteri Mašinskog fakulteta prethodnih decenija.

Čestitajući kolegama jubilej, dekan prof. dr Vladimir Popović je rekao da je Mašinski fakultet u proteklih 75 godina odškolovao više od 25.000 diplomiranih inžinjera i oko 1.000 doktora nauka što je tekovina sa kojom može da se pohvali veoma mali broj fakulteta, ne samo u Srbiji, nego i šire.

- Ove godine smo obnovili rad Alumni fondacije i u narednom periodu ćemo se truditi da povežemo sve naše diplomce, jer kadrovi su najveće blago Mašinskog fakulteta, bez kojeg nema rezultata - rekao je profesor Popović. - Zato mi je izuzetno drago što sam u prilici da govorim u prepunoj sali i pred svima vama koji ste gradili ovu zemlju. Dodelom zlatnih diploma želimo da vam ukažemo poštovanje i odamo priznanje da je sve što ste tokom profesionalne karijere uradili od velike važnosti za Mašinski fakultet.

U ime "zlatnih diplomaca" skupu se obratio Mirko Bućan koji je ukazao na instituciju Mašinskog fakulteta kao važnog faktora u obrazovanju stručnjaka i izgradnji srpske privrede i nekadašnje jugoslovenske industrije.

- Mašinski fakultet učestvovao u realizaciji svih velikih i najvažnijih projekata u našoj zemlji - rekao je on. - Na primer, prve numerički upravljane mašine alatku koja je proizvedena u "Ivo Lola Ribar" samo nekoliko godina nakon što je 1959. godine na čuvenom MIT-u napravljena numerički upravljana glodalica. Prvi nadzvučni dvomotorni avion bio je ORAO, proizveden 1975. godine. Pet godina kasnije poleteo je čuveni MIG- 29, a deset godina kasnije i dvomotorni F-16. Takođe, prvi tenk M 84 nastao je 1984. godine u Srbiji, a u tom projektu su učestvovali i inženjeri generacije 1973. godine.

Mašinski fakultet tradicionalno svake godine u oktobru, u okviru obeležavanja dana fakulteta, svojim inženjerima koji su diplomirali pre 50 godina u znak poštovanja dodeljuje simbolična priznanja u vidu zlatnih diploma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)