FORUM ZNANJA I ISKUSTVA NA JEDNOM MESTU: Akademija tehničkih nauka obeležila četvrt veka postojanja

Lj. Begenišić

17. 10. 2023. u 14:35

AKADEMIJA inženjerskih nauka Srbije (AINS) obeležila je 25 godina postojanja.

ФОРУМ ЗНАЊА И ИСКУСТВА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Академија техничких наука обележила четврт века постојања

mašinski fakultet

Mlada po godinama, ova naučna institucija, od svog osnivanja 1998. godine, aktivno radi na povezivanju naučne i akademske zajednice u cilju daljeg razvoja tehničko-tehnoloških nauka i njihove primene u industriji i privredi naše zemlje.

- Ovaj skup eminentnih profesora, inženjera i naučnika predstavlja jedinstven forum „znanja i iskustva“ u svim oblastima inženjerstva, a njegove aktivnosti su usmerene prvenstveno na oporavak srpske privrede i izgradnju društva zasnovanog na znanju - istaknuto je, između ostalog, na Svečanoj akademiji povodom četvrt veka postojanja AINS-a.

Članove Akademije i brojne zvanice okupljene u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu, pozdravio je predsednik AINS-a, prof. dr Miloš Nedeljković, koji je tom prilikom  istakao ulogu i poziciju Akademije inženjerskih nauka u društvu, a zatim se osvrnuo na njen istorijski razvoj, dosadašnje aktivnosti i rezultate, organizaciju i način izbora članstva, kao i na saradnju sa drugim institucijama u zemlji i inostranstvu.

AINS danas broji 110 redovnih, 72 dopisnih i osam počasnih članova, kao i 64 inostranih članova s velikim naučim i profesionalnim ugledom.

Nastanak i početak rada Akademije poklopili su se sa najturbulentnijim vremenskim periodom za našu zemlju,  u kojem je Srbija ostala bez dobrog dela industrije, a obrazovanje i nauka gotovo marginalizovani. U takvim okolnostima AINS je sve svoje kapacitete usmerio na očuvanje istraživačko-razvojnog potencijala i stvaranje pretpostavki za reindustrijalizaciju i privredni oporavak zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)