VIŠE OD 100 UČESNIKA: U Matematičkoj gimnaziji počeo kup iz matematike, fizike, informatike

B.B.

26. 06. 2023. u 11:51

VRŠILAC dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević otvorio je danas 11. Kup Matematičke gimnazije i tom prilikom izjavio da se u školama u Srbiji tradicionalno neguje matematika kao nauka i da Srbija ima veliki broj talentovanih učenika.

ВИШЕ ОД 100 УЧЕСНИКА: У Математичкој гимназији почео куп из математике, физике, информатике

Foto: Ministarstvo prosvete

Na ovom međunarodnom takmičenju učestvovaće više od 100 talentovanih učenika iz matematike, fizike, informatike, ali i po prvi put biće održano takmičenje i u šahu. Učenici dolaze iz Nemačke, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Rumunije.

- Da su naši učenici rame uz rame sa svojim vršnjacima iz celog sveta, a često i ispred njih, nesumnjivo svedoče brojni uspesi na međunarodnim takmičenjima na kojima svojim znanjem na najbolji način promovišu svoju školu, svoju zemlju i svoj narod - rekao je Milićević.

On je naglasio da su znanje i energija koje mladi poseduju pokretači budućeg razvoja naše zemlje i dodao da u daljem učenju i napredovanju učenici imaju podršku svojih nastavnika i čitavog prosvetnog sistema.

 - U gimnazijama širom Srbije dosta je odeljenja specijalizovanih za učenike nadarene za matematiku, a Matematička gimnazija sa pravom ima i sa uspehom nosi status škole od posebnog nacionalnog značaja - naveo je on. - Ministarstvo prosvete svake godine pomaže realizaciju takmičenja i smotri i stipendijama i kreditima podstiče najbolje učenike i studente da nastave školovanje sa visokim postignućima.

Vršilac dužnosti ministra prosvete istakao je da je velika čast biti u društvu više od stotinu mladih i talentovanih učenika iz Srbije, ali i iz Nemačke, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Slovenije.

„Sama činjenica da učestvujete na 11. Kupu Matematičke gimnazije, koji je najveći skup ovakvog tipa u Srbiji, ali i u regionu, govori da su danas ovde sa nama najbolji od najboljih. Cilj ovog skupa, u organizaciji Matematičke gimnazije i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, jeste da podstakne razmenu ideja i popularizuje matematiku, fiziku, informatiku, ali i šah, među mladima - poručio je v. d. ministra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!