UPRAVNI odbor Društva direktora Srbije, kako saznaju "Novosti", uputiće predlog Ministarstvu prosvete da dozvoli angažovanje profesora u penziji, ili studenada nastavničkih fakulteta da predaju predmete za koje nema dovoljno nastavnog kadra. Za studente, uslov bi, prema ovom predlogu, bio da bar jedan semestar provedu u učionici.

Komentari (13)

Neko

18.02.2023. 07:58

To sa studentima je najbolji način da još na studijima vide šta ih čeka i da brže odluče da pobegnu od škole, a i iz države, glavom bez obzira.

Daka

18.02.2023. 12:21

Sjajno,još bolje,mogu i srednjoškolci da drze nastavu osnovcima.Nemoj slučajno plate da povećavate....škola je ionako nebitna ....može držati nastavu bilo ko.Puno sreće i zdravlja svima.

Sanja

18.02.2023. 15:49

Završiti matematiku ili fiziku na beogradskom pmfu gde fakultet redovno završi samo 1%upisanih studenata, ajmo malo prst na čelo. Pri čemu isti profesori privatno rade i na RAFu...

Natasa

18.02.2023. 17:29

Nije im palo na pamet da predloze Ministarstvu da se radi na poboljasanju uslova rada i polozaju nastavnika.Lakse je angazovati penzionere i studente.

Mile

18.02.2023. 19:33

Moze i magarac da drzi nastavu u nedostatk ucitelj.Mogle bi to raditi i starlete iz zadruge.Kod nas sve se moze.U moje vreme nusi mogo da polozis prijemni za upis na uciteljskoj.A sad magarca da upises i on ce zavrsiti.Nema ponavljanja, za pare mozes sve.Pa cak i ministar koji nema veze sa nastavom

Neko

19.02.2023. 06:06

Nastavnički poziv je unižen sa mnogih strana,mladi to vide i ne žele da rade u školi.Kao i kod mnogih bolesti pristupate lečenju posledica,a ne uzroka.

Nastavnici

19.02.2023. 08:59

Profesor je zvanje na fakultetu, u školama predaju nastavnici. Znam neke koji su otišli u penziju a nisu završili fakultet, predavali kao studenti, nestručno zastupljeni. Poboljšanje uslov i plata rešava sve probleme. I sam sam pobegao iz škole jer nisam hteo da trpim da me nevaspitana stoka maltretira...

Suzana

19.02.2023. 13:47

Za to vreme će mnoge kolege ostajati bez posla i postaće tehnološki višak zbog smanjenja broja đaka. Kako niko to ne pominje. Zar nebi bilo bolje pružiti kolegama šansu da se prekvalifikuju, recimo da biolog dobije šansu da se dokvalifikuje u zvanje nastavnika hemije i sl. To se radi u mnogim zemljama EU gde su pojedina nastavnička zanimanja u deficitu a druga u suficitu. Gde su sindikati da zaštite kolege koje ostaju bez posla?

Iz skole

19.02.2023. 15:21

Treba pravno resiti da casove matematike mogu da drze npr. masteri elektrotehnike, masinstva, gradjevine; likovno masteri arhitekture, biologiju veterinari ili sa poljoprivrednim fakultetom... ali uz polaganje pedagogije i psihologije kao u srednjim strucnim skolama a eventualno metodiku za osnovnu skolu.

Kent

20.02.2023. 07:22

Da,i šta bi sa huliganima koji su maltretirali profesorku? Ne bi ništa,vratiše ih u školske klupe.Nedaj bože da se nastavnik brani od fizičkih nasrtaja,odmah suspenzija i otkaz. Učenici mogu da vas tuku,a vi morate trpeti,na stranu ono što su zarade slepačke. Većina ljudi koji su u nastavi brzo zbog učenika postaju psihijatriski pacijenti. Pitanje je vredi li sve to žrtvovanje? očito NE.

Snezana

20.02.2023. 08:15

Bitno je da su se direktori sastali u sred zimske sezone na Tari i iznedrili ovako genijalno rešenje. Dobro je nama ko nas vodi. Reforma je uradjena tako da sve više predmeta ima a oni ni osnovno iz svakog ne mogu da ukopčaju. Nastavniče fakultete upisuju oni koji su iz tih predmeta jedva dvojke i trojke imali. Oni sjajni, pismeni djaci u prosvetu nikada neće ući. Nažalost, dok još ima starijih nastavnika, prosveta će da se drži koliko toliko. Kad spadne na mlad kadar sunovrat će biti neizbežan. Svi misle da će mlad kadar doneti inovacije u prosvetu, ali realnost je surova- bez znanja, radnih navika, autoriteta, beže glavom bez obzira kad ih u učionica njih 30 istih kao i oni, na telefonima, bez ikakve želje da nešto nauče, bez koncentracije. Nije samo prosveta u problemu već svaka grana privrede koja spada na mladi kadar. Nažalost neće imati ko da radi.