KOČIĆ JE BLIZAK I AUSTRALIJANCIMA: Distopijski film "Jazavac pred sudom" Marka Vindona biće danas premijerno prikazan u Domu omladine

A. POPADIĆ

14. 05. 2021. u 09:35

NA 49. Festu, kao specijalna projekcija, danas će biti premijerno prikazan film Australijanca Marka Vindona "Jazavac pred sudom" (16.30, Dom omladine). Ovaj distopijski film nastao je na osnovu istoimene pripovetke Petra Kočića, a u ulozi Davida Štrpca koji je tužio jazavca zbog uništenog kukuruza našao se Daniel Kovačević.

КОЧИЋ ЈЕ БЛИЗАК И АУСТРАЛИЈАНЦИМА: Дистопијски филм Јазавац пред судом Марка Виндона биће данас премијерно приказан у Дому омладине

Mark Vindon i Daniel Kovačević / Foto D. Milovanović

Vindon, inače direktor fotografije, za "Novosti", objašnjava kako je došlo do toga da jedan Australijanac za svoj rediteljski debi izabere Kočićevo delo.

- Daniel i ja smo se sprijatelji radeći na jednoj TV seriji. On je tada u pozorištu "Slavija" igrao u predstavi "Jazavac pred sudom" sa Mihailom Laptoševićem (koji je i režirao predstavu) i pozvao me da gledam. U to vreme nisam razumeo srpski kao danas, ali mi je Daniel posle objasnio. Jako mi se dopala priča i poželeo sam da je snimim. Ideja je bila da to bude niskobudžetni film i da ga potom postavimo na "Jutjub". Ali, kako se budžet povećavao Daniel, Mihailo i ja odlučili smo da to ipak bude dugometražni - objašnjava Vindon.

Mark, Daniel i glavna glumica Ema Gojković napisali su scenario na engleskom jeziku. U poslednjem trenutku odlučili su da film bude na srpskom, a Mark je kao veliki ljubitelj distopijskog filma odlučio da bude snimljen u tom žanru.

- Upravo ta odluka da film bude distopijski dokazala je naše mišljenje da su reči Petra Kočića iz "Jazavca", napisane pre više od veka i te kako aktuelne i danas - nadovezuje se glavni glumac i koscenarista Daniel Kovačević.

Po njegovom mišljenju, na sličan način i danas funkcioniše društvo, klase, moć, kontrola, pravda...

- Kočić je u jednoj pripoveci sabrao istoriju društva jednog prostora, ali koja je i danas "živa" i jasna čak i Australijancu. Jer, i danas postoje ljudi poput Davida Štrpca koji ne prihvataju nerealne, sulude, neutemeljene odluke jednog sistema. On svojim pitanjima, punim satire, izvrgava ruglu sud i njihove odluke koje su protiv običnog čoveka.

Vindon kaže da su imali nekoliko nedelja ozbiljnih proba, a potom snimali u KPGT-u koji se idealno uklopio u njihov distopijski svet. "Jazavac pred sudom" već krajem maja trebalo bi da se nađe na redovnom bioskopskom repertoaru u Srbiji, a reditelj se nada da će ga prikazati i publici u regionu, ali i u njegovoj rodnoj Australiji.

SRBIJA JE POSTALA MOJ DOM

MARK Vindon je već četiri godine stanovnik Beograda. U srpsku prestonicu doselio se iz rodnog Sidneja.

- Ovde smo došao zbog devojke, potom sam pronašao prijatelje, posao i sada je Srbija postala moj dom. Vaša zemlja nije mi bila nepoznata, jer mi je mama Mađarica i često sam porodično odlazio u Mađarsku. Deda mi je pričao mnogo o Jugoslaviji, o istoriji ovih prostora, tako da sam možda rođen na drugoj strani sveta, ali sam u suštini vaš sused. Imam i mađarski pasoš - kaže Vindon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!