U SUBOTICI POČELA NEDELJA PRAVOSLAVLJA: Dane otvorila izložba Svetozara Pandurovića

J. L.

20. 04. 2021. u 19:29

U SRPSKOM kulturnom centru "Sveti Sava“ počela je 30. Nedelja pravoslavlja, koja će trajati do 25. aprila.

У СУБОТИЦИ ПОЧЕЛА НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА: Дане отворила изложба Светозара Пандуровића

FOTO: Nedelja pravoslavlja

Dane posvećene srpskoj kulturi, istoriji i duhovnosti u Zadužbini Dušana Radića otvorila je izložba "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva" Svetozara Pandurovića.

Nedelji pravoslavlja prisustvovao je i gradonačelnik Stevan Bakić koji je najavio da će ova ustanova uvek imati podršku grada.

FOTO: Nedelja pravoslavlja

-Sve godine koje su minule između osnivanja SKC "Sveti Sava" i danas bile su ispunjene mnogobrojnim kulturnim događajima, mudrim rečima velikana srpske kulture – akademika, duhovnika, državnika, svedoka i stvaralaca srpske istorije.

Svima njima je subotički domaćin bila organizacija sa imenom Svetog Save. Imenom koje obavezuje na sabornost, ozbiljnost i istrajnost u misiji očuvanja i predstavljanja srpske tradicije, duhovnosti i kulture. Srpski kulturni centar taj svoj uzvišeni zadatak obavlja u prostorijama crkvene Zadužbine Dušana Radića, velikog subotičkog dobrotvora – podsetio je gradonačelnik Bakić, dodajući da je Radić davne 1888. godine podigao ovu kuću u kojoj se srpski narod Subotice okuplja još od 1916. godine, kada je preminuo u austro-ugarskom logoru, a svoj dom testamentom ostavio svom rodu i svojoj Crkvi.

- Kao što sam naglasio na Savindan, Grad Subotica ostaje pouzdan partner ovog Centra. Srbija nikada nije imala kvalitetniju kulturnu politiku i danas smo u situaciji da možemo da kažemo da su gradske i državne ustanove kulture partner ovakvim organizacijama.

Nedavno se navršilo punih 30 godina kada je u Gradskoj kući osnovan SKC “Sveti Sava”.

-Najveća dvorana u našem gradu tada je bila tesna da primi sve koji su učestvovali u osnivanju. Veliki jubilej poklopio se sa isto tolikim jubilejem stvaranja Svetozara Pandurovića. Ako pogledamo svekoliku umetnost videćemo da je u umetničkoj delatnosti duhovono stvaralaštvo najvrednije – istakao je Mile Tasić, predsednik UO SKC “Sveti Sava”.

Na istom mestu danas će biti predstavljen Letopis Matice srpske, za sutra je najavljena duhovna tribini dok će u četvrtak biti predstavljena knjiga Dragana Mlađenovića "Ogledi u srpskoj muzici“.

U petak će svoj 130godišnji rad predstaviti Srpska književna zadruga, a dan kasnije i Zadužbina Vladete Jerotića.

Nedelju pravoslavlja zatvoriće u subotu promocija knjige "Istorija srpske crkve 1219-1463" Jelisija Andrića. Svi programi počinju u 18.00 časova. Zainteresovani koji žele da prisustvuju programima treba da prijave dolazak na broj telefona 024/601-833 svakim radnim radom od 8 do 14 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!