"PORUČNIK BLUBERI" PONOVO JAŠE: Prva tri toma legendarnog vestern stripa ponovo pred čitaocima

Marina MIRKOVIĆ

13. 04. 2021. u 18:45

DOK SE u "Čarobnoj knjizi" krčkaju novi prevodi i izdanja, a publika iščekuje četvrtu i petu knjigu "Poručnik Bluberi", čitaoci mogu uživati u prvobitne tri, tvrdo ukoričene i za ovog izdavača standardno prvoklasno opremljene - a svaka sadrži po tri epizode legendarnog vesterna, jednog od najvoljenijih i najpopularnijih stripova među publikom u staroj Jugoslaviji.

ПОРУЧНИК БЛУБЕРИ ПОНОВО ЈАШЕ: Прва три тома легендарног вестерн стрипа поново пред читаоцима

Foto: "Čarobna knjiga"

 

"Poručnik Bluberi" je bez sumnje remek-delo francusko- belgijske škole stripa, a po mišljenju mnogih ovo delo scenariste Žan-Mišela Šarlijea i crtača Žana Žiroa je možda i najbolji vestern-strip svih vremena.

Kroz uzbudljive epizode, koje je većim delom napisao slavni belgijski scenarista Žan-Mišel Šarlije, pratimo kreativni razvoj Žana Žiroa, koji je izrastao u jednog od najznačajnijih svetskih crtača stripa, od rane faze u kojoj je još tragao za pravim likovnim izrazom, do vizuelno raskošnih zrelih radova. Nastao pre bezmalo šest decenija, davne 1963, serijal o Bluberiju i dalje postavlja veoma visoka merila u svom žanru i devetoj umetnosti uopšte.

Radnja stripa se odvija u Severnoj Americi i Meksiku za vreme i u godinama neposredno po završetku američkog građanskog rata, a prati doživljaje naslovnog junaka, sklonog ispadima i čestom upadanju u nevolje. Majkl Stiv Donovan Bluberi sin je bogatog južnjačkog plantažera i naslednik plantaže "Red vud", koji sticajem dramatičnih okolnosti završava u američkoj vojsci, gde ubrzo stiče čin poručnika. Bluberi je osobenjak nemirnog pustolovnog duha, znatiželjan i smeo, sklon avanturi i kocki ali i ženama, često grub i beskompromisan, ali, kad zatreba, pravičan i častan... Dosledan je u izvrdavanju autoriteta i vođenju ličnih ratova, a u svojim pustolovinama - često u društvu prijatelja, među kojima su Džimi Maklur i Red Nek - susreće se s raznim zloćudnim revolverašima i indijanskim pljačkašima, ali i sa istorijskim ličnostima: Vajatom Erpom, Dokom Holidejom, Džeronimom, Kočizom i drugima.

Lik Bluberija prvi put je oživeo u stripu "Fort Navaho" objavljenom 31. oktobra 1963. godine u francuskom časopisu "Pilot", a upravo je ova epizoda otvorila prvu knjigu u srpskom prevodu i izdanju naše "Čarobne knjige". U prvom tomu našle su se i priče "Grmljavina na zapadu" i "Usamljeni orao", dok drugi obuhvata epizode pod naslovima "Izgubljeni konjanik", "Na tragu Navahosa" i "Čovek sa srebrnom zvezdom". Treća knjiga započinje pričom naslovljenom "Gvozdeni konj", a sadrži i epizode "Čovek sa čeličnom pesnicom" te "Na stazi Sijuksa".

Foto: "Čarobna knjiga"

Ovih devet epizoda, uz užitak koji upotpunjuje vrhunska oprema, više je no dovoljno da zaintrigira i neke nove, mlade čitaoce koji će poželeti da otkrivaju neke nove Bluberijeve avanture, dok će starim znalcima i Poručnikovim znancima poslužiti za podsećanje na legendarni strip naših detinjstava - dok svi zajedno iščekujemo nove epizode u novom ruhu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna