ISTINA O NAŠEM VREMENU: U novom galerijskom prostoru u "kombank dvorani" otvorena izložba slika Miloša Šobajića

D. MATOVIĆ

05. 03. 2021. u 22:11

IZLOŽBOM slika, skulptura i video rada istaknutog umetnika Miloša Šobajića u petak je otvorena nova galerija u centru Beograda. U galerijskom prostoru u "Kombank dvorani" predstavljeni su radovi nastali u proteklih 20 godina koji se bave njegovom omiljenom temom - progonom.

ИСТИНА О НАШЕМ ВРЕМЕНУ: У новом галеријском простору у комбанк дворани отворена изложба слика Милоша Шобајића

Maja Gojković, Miloš Šobajić i Dragan Jovanović Danilov / Foto N. Skenderija

- Pred nama su dela slikara o kojem je u Parizu, Beogradu i Londonu objavljeno pet monografija, u kojima su uvodne reči dali veliki stvaraoci među kojima i nobelovac Peter Handke, čija se dela nalaze u 40 muzeja širom sveta, što svedoči o umetničkoj vrednosti i međunarodnom priznanju njegovog rada - kazala je Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja koja je otvorila izložbu. - Šobajićeva umetnost čini se kao odbrana integriteta i identiteta ne samo pojedinca, nego i čitavih naroda. Ključna poruka jeste vapaj za slobodom, u istinskom značenju te reči, gde čovek nije rob ni tehnologije, ni vremena, ni ideologija.

Sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i onih sa početka Šobajićevog pariskog stvaralaštva kao i tri skulpture izlagane širom Evrope ostaće deo trajne umetničke postavke "Kombank dvorane".

- Tema svih izloženih radova je progon. To je tema kojom se kroz svoja dela decenijama unazad bavim - rekao je umetnik. - Ovih sedam slika predstavljaju srž tog progona i voleo bih da ga posetioci osete bar malo kako sam ga ja osetio.

O stvaralaštvu Miloša Šobajića besedio je likovni kritičar i pesnik Dragan Jovanović Danilov:

- Ono što je očevidno u Šobajićevom delu jeste da njemu nije bliska radikalna avangarda, već je opsednut večnim vrednostima slike. Na njegovim slikama je fantastičan unutrašnji sadržaj transponovan u vizuelno. Ono nevidljivo, teško uhvatljivo dovedeno je u opseg vidljivosti. Šobajić je na slikama osvetlio anđele i demone srpskog istorijskog karnevala, a isto tako i anksioznost čoveka današnjeg vremena. Šobajić je slikar koji je brutalno bezobziran u svom slikarskom činu, bez laži, prevare i kompromisa, režiser slikarske drame u kojoj je dramska opruga zategnuta do pucanja. Njegov potez je kao udarac u nekoj borilačkoj veštini. Šobajić je jedan od retkih vesnika u našoj umetnosti, a to su oni umetnici koji pružaju mogućnost da kroz njihovo delo dođemo do nekih istina koji dolaze iz drugih svetova. To su umetnici koji vide te metaistorijske perspektive i koji nam svojim slikama objavljuju zastrašujuće istine o realnosti našeg vremena.

Neposredno pre otvaranja izložbe predstavljena je knjiga autobiografskih zapisa "Mojih devet života" o kojoj je, pored izdavača Manojla Vukotića i autora, govorio i prof. dr Darko Tanasković koji je rekao:

- Šobajić govori na izvanredan način o strategiji rušenja duhovne vertikale našega sveta. To je dragoceno za sve nas koji živimo u ovom vremenu. Retko da sam gde pročitao prvo dijagnozu, a onda razornu kritiku svega onoga što nam se predstavlja kao nova duhovnost, u stvari obezduhovljenosti. "Mojih devet života" je ohrabrujuća i lekovita knjiga, svedočenje vrhunski kultivisanog stvaraoca, svedočanstvo i putokaz koji nam daju umetnost i mudrost.

ZEMLjA DOBRIH SLIKARA

NEMALI broj srpskih slikara put u vrhove likovne umetnosti, neretko trnovit i uvek zahtevan, započinjao je u domovini, da bi stvaralački zenit srpski umetnici doživeli u Parizu i drugim svetskim metropolama - rekla je ministarka Gojković. - Upornost i posvećenost poslu jači su od svih prepreka, zahvaljujući čemu je Srbija širom sveta prepoznata kao zemlja iz koje dolaze slikari čiji talenti ne zaostaju za najpoznatijim savremenicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista