NOVI BROJ ČASOPISA "KULTURA": O medijskoj pismenosti i menadžmentu u kulturi

M.A.K.

03. 03. 2021. u 18:40

U IZDANjU Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka štampan je 169. broj časopisa "Kultura", koji donosi dve tematske celine: "Kritičko mišljenje u digitalnom dobu - kultura, umetnost, mediji" i "Putevi menadžmenta u kulturi - obrazovanjem do profesije".

НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА КУЛТУРА: О медијској писмености и менаџменту у култури

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Prvu tematsku celinu priredile su profesorke Milena Dragićević Šešić i Mirjana Nikolić, koje u uvodnoj reči navode kako je "razvoj, eksplozija društvenih mreža u koje se sve ranije uključuje i najmlađa populacija, a posebno intenzivnost interakcije koja se zahteva na mrežama, postavila i nova obrazovna pitanja koja bi trebalo da se tiču najvećeg broja stanovnika". Vreme u kome živimo zahteva nove vidove informacione, digitalne i transmedijske pismenosti, a fenomen medijske pismenosti danas, smatraju urednice, ne može se posmatrati jednoznačno, kao obrazovanje za razumevanje jezičkih poruka, već pre svega kao obrazovanje za kritičko mišljenje.

Urednice tematske celine "Putevi menadžmenta u kulturi - obrazovanjem do profesije" su profesorke Vesna Đukić i Ljiljana Rogač Mijatović. One u svojoj uvodnoj reči pišu da "su nastojale da prikažu kako interdisciplinarni naučni pristup proučavanju kulture, umetnosti i medija utiče na razvoj nauke i naučnika, ali i kako naučnik utiče na razvoj nauke. Novi broj "Kulture" sadrži i tekstove u rubrikama "Istraživanja", "Osvrti" i "Prikazi", kao i tekst uspomene na Triva Inđića(1938-2020), idejnog pokretača ovog časopisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

NEĆU UMRETI DOK LUKA NE DOĐE Dončićev deda sa KiM želi samo jedno - otkrio više i o poreklu porodice (VIDEO)