SIMBOL NAŠE PISMENOSTI: Izložba u Kikindi povodom međunarodnog dana maternjeg jezika

R. Šegrt

24. 02. 2021. u 11:55

OBELEŽAVAJUĆI Međunarodni dan maternjeg jezika, Kulturni centar "Kikinda" organizovao je jedinstvenu i vrednu izložbu "Božansko nadahnuće - Miroslavljevo jevanđelje", na kojoj je prikazan zlatni faksimil najvrednije knjige pisane na ćirilici.

СИМБОЛ НАШЕ ПИСМЕНОСТИ: Изложба у Кикинди поводом међународног дана матерњег језика

Foto R. Šegrt

Najznačajniji i najstariji ćirilički spomenik slovenske pismenosti građani će moći da vide, ali i dodirnu i pregledaju, do 26. februara, u galeriji ove ustanove.

Zlatni faksimil smatra se najboljom kopijom originala ovog jevanđelja, knjiga ima 360 stranica koje su identične originalima, korice su drvene daske presvučene kožom u koje je utisnuto 300 pečata. Prvi primerak zlatnog faksimila ukoričen je na Vidovdan 2019. godine. Odštampano je ukupno 299 primeraka, a poslednji, 300, biće ukoričen 2035. godine, jer je potrebno 15 radnih dana za jedan primerak.

- U pogledu štampe, poveza i pratećih knjiga, ali i analize jedinstvenih ukrasa, ovo je trenutno najbolji faksimil na svetu. Prvi put su izloženi likovni ukrasi jevanđelja i po tome je ono jedinstveno u istoriji svetske kulture i nalazi se pod zaštitom Uneska - rekao je Veljko Topalović, član tima priređivača zlatnog faksimila.

Da u Kikindi vlada veliko interesovanje za ovu knjigu, svedoči Marko Markovljev, urednik u Kulturnom centru, presudno zaslužan za organizaciju izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)