KRAJ KRIZE U MSU: Marijana Kolarić izabrana za direktora

M. A. K.

18. 02. 2021. u 22:15

POSLE gotovo šestogodišnjeg v. d. stanja i jednog neuspelog konkursa, na čelno mesti u Muzeju savremene umetnosti, Vlada je imenovala istoričarku umetnosti Marijanu Kolarić.

КРАЈ КРИЗЕ У МСУ: Маријана Коларић изабрана за директора

Foto Privatna arhiva

Time bi trebalo da bude okončana kriza kroz koju je ova kuća prolazila prethodnih meseci.

Kulminirala je polarizacijom kustosa i dela zaposlenih i v. d. direktora Viktora Kiša, povodom pokušaja otvaranja kafića u prizemlju zdanja obnovljenog 2017. godine. Kao i dovođenja gostujuće izložbe venčanica Žan-Pola Gotjea, zbog čega je uklonjen deo postavke "Tragovi našeg vremena".

U gotovo meteorskoj brzini, Upravni odbor MSU (za čijeg predsednika je imenovan slikar Vladislav Šćepanović) početkom januara je raspisao konkurs, potom i sproveo proceduru, pa je 8. februara, prosledio listu kandidata Ministarstvu kulture i informisanja. Njihovo opredeljenje, da je od četvoro prijavljenih kadidata, najkompetentnija da vodi muzej na Ušću upravo Kolarićeva, odmah je prosleđeno Vladi, koja ga je posle samo deset dana i usvojila.

Za sve četvoro kandidata, a među kojim su, uz izabranu direktorku, bili i Nela Tonković, Slobodan Nakarda i Branko Popović - UO je izneo stav da imaju kompetencija da upravljaju ovom institucijom. Kao najboljeg kandidata, ipak, su istakli Kolarićevu, sadašnju umetničku direktorku privatne beogradske galerije "Novembar" (njenog suosnivača uz Srđana Šapera), koja je svojevremeno bila i stručni saradnik za kulturu u upravi grada Pančeva.

Uz Šćepanovića, članovi UO su Svetlana Mitić, Aleksandar Leka Mladenović, Nikola Kolja Božović i Sanja Poštić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije