MAROJEVIĆ UBEDLJIVO PRVI U TRCI ZA "MEŠU": Romanu "Ostaci sveta" pripala 33. nagrada "Večernjih novosti" za knjigu godine

M. MIRKOVIĆ

18. 02. 2021. u 22:03

TRIDESET treće glasanje za nagradu "Meša Selimović" za knjigu godine završeno je u četvrtak, tek potvrdom apsolutnog trijumfa pisca Igora Marojevića, čiji je roman "Ostaci sveta" ("Dereta") zaslužio čak 27 glasova kritičara, članova Velikog žirija "Večernjih novosti", ostavljajući sve ostale daleko iza sebe.

МАРОЈЕВИЋ УБЕДЉИВО ПРВИ У ТРЦИ ЗА МЕШУ: Роману Остаци света припала 33. награда Вечерњих новости за књигу године

Foto Ž. Knežević

U romanu "Ostaci sveta" Marojević, kroz glasove različitih pripovedača, donosi svu patnju nekih od najtežih zločina koji sežu od Španskog građanskog rata preko strahota Jasenovca do Kravica, Srebrenice i bombardovanja Srbije 1999, razotkrivajući pred čitaocem "vek logora" kroz potresne pripovesti pojedinaca, uz nepatetičan, gotovo dokumentaristički intoniran pristup.

U uslovima režiranim pandemijskim merama, u prostorijama "Novosti", Dragan Bogutović je u četvrtak u podne u direktnom prenosu obznanio informacije o ishodu ovogodišnjeg glasanja, čiji se tok mogao pratiti na stranicama našeg lista.

Foto Ž. Knežević

- Svoje izbore, kao i prošle godine, dalo je 60 književnih istaknutih znalaca i tumača, čiji su izbori praćeni sa velikom pažnjom. U protekle dve nedelje brojali su se glasovi i sa nestrpljenjem se očekivao rasplet. Svaki kritičar izdvojio je po pet dela iz pera savremenih domaćih autora, objavljenih u prošloj godini, uz kratka obrazloženja - objasnio je Bogutović, novinar "Novosti", koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnivač nagrade "Meša Selimović".

Glasovi za pobednika

GLASOVE za roman "Ostaci sveta" dali su: Srba Ignjatović, Stojan Đorđić, Miloš Petković, Miroslav Radonjić, Vladimir B. Perić, Mladen Vesković, Danica Andrejević, Nenad Šaponja, Mićo Cvijetić, Viktor Škorić, Bojana Stojanović Pantović, Dobrivoje Stanojević, Mile Tasić, Nemanja Veljović Subrosa, Zoran Jeremić, Goran Maksimović, Ljiljana Lukić, Jovan Pejčić, Zoran Bognar, Milivoje Pavlović, Gordana Vlahović, Šefket Krcić, Slađana Ilić, Milan Todorov, Svetlana Šeatović, Marko Paovica i Tatjana Lazarević Milošević.

Prema jasnim, dugogodišnjim propozicijama, saglasnost članova žirija dobija se u decembru, njihova imena obnaroduju se 4. januara, a dva dana kasnije počinje kontinuirano objavljivanje izbora. Dakle, tek pošto u naznačenom roku stignu svi izbori, glasovi izlaze pred najširu javnost na stranicama "Večernjih novosti". Do pobednika se dolazi na jednostavan način - zbrajanjem glasova. Ovakva pravila na minimum svode mogućnost "štimovanja" rezultata.

Foto V. N.

- Tako se još jednom pokazalo da je način žiriranja za "Mešu" jedinstven po broju učesnika, ne samo u regionu, već i šire, i da predstavlja svojevrstan demokratski kulturni ritual - naglasio je Bogutović.

Članovi žirija, koji pripadaju veoma različitim generacijama, zagovornici su različitih književnih poetika i dolaze iz 25 mesta i gradova, ovoga puta izdvojili su 128 naslova.

- Pretpostavljam da je svakom koliko-toliko izgrađenom stvaraocu ambivalentnost prema nagradama i prirođena i stečena - rekao je laureat Igor Marojević odmah po proglašenju.

- Ako je tako, a držimo se književnosti, razlog bi trebalo da bude u opreci intime i individualizma u kojoj delo nastaje, i njegovog podruštvljavanja i, samim tim, kolektivizovanja priznanjem. Ambivalentnost bi morala biti posebna spram nagrada koje su nazvane po nekom sumnjivom medijskom entitetu ili stvaraocu koji je po našem skromnom mišljenju nedostojan visokog dijahronijskog mesta u nacionalnoj ili međunarodnoj kulturi.

Romani i priče

ROĐEN 1968. godine u Vrbasu, Marojević je diplomirao srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i studirao master iz svetske književnosti na Univerzitetu Autonoma u Barseloni. Objavio je "Beogradsko petoknjižje": romane "Dvadeset četiri zida" (1998, 2010), "Parter" (2009), "Prave Beograđanke" (2017), "Tuđine" (2018) i zbirku priča "Beograđanke" (2014, šest izdanja), kao i tri romana iz "Etnofikcije", još nedovršene pentalogije: "Žega" (2004, 2008), "Šnit" (2007, 2008, 2014) i "Majčina ruka" (2011).

Dobitnik je više književnih nagrada. Prevodi sa španskog i katalonskog, jedan je od osnivača Srpskog književnog društva, član je srpskog i katalonskog Pena. Živi u Zemunu.

U tom slučaju, priznanje valja ignorisati ili ga, ako dođe do toga, odbiti.

Kad je pak laureat suočen s nagradom nazvanom po Meši Selimoviću, rečena ambivalentnost se neminovno smanjuje u korist značaja priznanja, naglasio je Marojević:

- U pitanju je autor koji je posredstvom eseja, novela i romana, a naročito kroz remek-delo "Derviš i smrt", postao, vrlo verovatno, vodeći filozof unutar srpske proze u poslednjih više od pola veka, ako ne i uopšte. Brojnih Selimovićevih misli, gnoma i aforizama ne bi se postideli ni vrhovi nesistemske filozofije u jednoj od najrazvijenijih kultura kakva je francuska, pri čemu imam na umu jednog Montenja i jednog Paskala, Šamfora ili Larošfukoa. Što se tiče srpske kulture i njenog možda najvećeg nedostatka u vidu skromne izvorne filozofije, verujem da je Meša, uz Branu Petronijevića i još vrlo malo autora, njena najupečatljivija nadoknada.

Veoma je značajno primiti ovo priznanje i zbog sistema glasanja koji nagradu čini najdemokratskijom u Srbiji i šire, gde svaki kritičar iza svog izbora najboljih knjiga gotovo svih žanrova staje javno: imenom, prezimenom, obrazloženjem i fotografijom, istakao je laureat i zaključio:

- Imajući sve rečeno u vidu, za autora knjige koja pod Mešinim znakom i transparentnim merilima ubedljivo trijumfuje u konkurenciji gotovo 150 naslova iz prošlogodišnje produkcije, početna ambivalentnost postaje sasvim nebitna u korist zadovoljstva zbog dobijanja nagrade. Hvala svima koji su glasali za roman "Ostaci sveta". Hvala svima koji su učestvovali.

Nagrada "Meša Selimović", koju čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja i novčani iznos biće uručena uskoro u skladu sa aktuelnim merama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!