KULTURA PRKOSI KORONI: Ministarka Maja Gojković o uspesima i izazovima prvih sto dana rada njenog resora

M. KRALj

08. 02. 2021. u 23:27

KAO jednu od najznačajnijih stvari koju je uradila za sto dana obavljanja dužnosti ministra kulture i informisanja, Maja Gojković je na jučerašnjoj onlajn konferenciji za novine, izdvojila to što je uspela da izdejstvuje prioritetni status za vakcinisanje umetnika.

КУЛТУРА ПРКОСИ КОРОНИ: Министарка Маја Гојковић о успесима и изазовима првих сто дана рада њеног ресора

Foto Ministarstvo kulture

U uslovima pandemije, koja je pogodila kulturu u svim delovima sveta, prema njenom mišljenju, važno je i što je izmenama i dopunama Kolektivnog ugovora i potpisivanjem sporazuma  sa sindikatima, obezbeđena stopostotna zarada zaposlenima u ustanovama kulture. Potpredsedica Vlade smatra i da je dobro što u kapacitetu ministra za kulturu učestvuje u radu Kriznog štaba, kome će predložiti da se, u sklopu relaksiranja mera, dozvoli prisustvo većeg broja gledalaca u pozorištima i bioskopima. Uprkos pandemiji, naglasila je, povećan je budžet za ovu oblast i 2021. godini.

Poduhvat Istorijski muzej Srbije, Foto P. Milošević

Kao ministar kulture i informisanja susrela se, kako je rekla, i sa brojnim izazovima, i podsetila na savet književnice Milene Trobuzić Garfild, da je dobar vodič za ovo radno mesto delo "Kroz pustinju i prašumu". Pre svega, istakla je da mnoge oblasti u kulturi desetinama godina nisu regulisane zakonom, a da očekujemo modernizaciju države, hvatanje koraka sa Evropom. U tom kontekstu spomenula je i Predlog zakona o muzejskoj delatnosti, za koji je završena javna rasprava, a koji će u martu ući u skupštinsku proceduru. Javnu raspravu čekaju i izmene i dopune Zakona o kulturi (biće organizovano deset tribina), čije su neke odredbe, prema mišljenju ministarke Gojković, teško primenjive u praksi.

Govoreći o potrebi decentralizacije kulture, koju smatra jednim od prioriteta svog mandata (za konkurs "Gradovi u fokusu" izdvojeno je tri puta više sredstava nego prošle godine), kao i obilasku Srbije sa svojim timom, ministarka je predstavila i jedan novi projekat "Prestonica kulture Srbije" (po ugledu na Evropsku prestonicu kulture):

- Ove godine raspisaćemo konkurs za nacionalnu prestonicu kulture za sve gradove, osim Novog Sada i Beograda.

Novina je, prema njenim rečima, i donošenje Nacrta zakona o inspekcijskom nadzoru u kulturi. Među uspehe ostvarene tokom prvih sto dana istakla je i premeštanje Istorijskog muzeja Srbije u zgradu bivše Železničke stanice na Savskom trgu, ali i veliki projekat premeštanja Muzeja Nikole Tesle u zgradu Termoelektrane "Snaga i svetlost".

"ŠUMANOVIĆ" OSTAJE U ŠIDU

KOMENTARIŠUĆI situaciju u vezi sa finansiranjem Galerije "Sava Šumanović" u Šidu, za koju je prvobitno bilo opredeljeno 38 miliona dinara iz budžeta, ministarka Gojković je rekla:

Maja Gojković, Foto Ministarstvo kulture

- Prilikom izrade budžeta za 2021. predložili smo model da Galerija "Sava Šumanović" dobije više sredstava, ali je mnogo nerazumevanja lokalne samouprave, koja pojednostavljuje i banalizuje brigu Republike Srbije o Galeriji, netačnim i zlonamernim tumačenjem da će neko slike da seli za Beograd. Muzej na otvorenom Sirogojno, koji je takođe republička ustanova kulture, nije prešao za Beograd, nego ga samo mi finansiramo. Da navedem i primer Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koji je takođe republička ustanova.

Govoreći o 20 prioriteta koji su izneti u četvorogodišnjoj strategiji ovog saziva Ministarstva kulture i informisanja (među kojima su i dostizanje budžeta za kulturu od jedan posto, očuvanje istorijsko-kulturnog nasleđa, decentralizacija, kulturna diplomatija, pre svega otvaranje novih kulturnih centara u regionu, gradovima, poput Skoplja, Podgorice, Zagreba, Ljubljane, ali i šire, u Moskvi), Maja Gojković, je između ostalog, rekla:

- Poslednja i jedna od najbitnijih tačaka je da razgovaramo otvoreno u našem društvu da li i koliko treba jačati i vratiti onu snagu i ulogu Ministarstvu kulture i informisanja. Svuda u svetu, pa tako i u Srbiji, polako je prestalo da centar odlučivanja bude Ministarstvo kulture i informisanja, a jedino je podložno kritici, bez obzira na to da li povlači neke poteze u oblasti kulture, ili se to radi na nekim drugim mestima.

Smatram da je zaista u 100 dana Vlade RS, jedno od najaktivnijih ministarstava bilo upravo Ministarstvo kulture i informisanja - zaključila je Maja Gojković, koja smatra da uz ovlašćenja ministar kulture mora da ponese i odgovornost za ono što radi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!