180 GODINA OD ROĐENJA LAZE KOSTIĆA U KOVILJSKOM MUZEJU: Jubilej će biti obeležen u pesnikovom rodnom selu, 12. februara

Vojislava Crnjanski Spasojević

01. 02. 2021. u 19:44

ROĐENDAN jednog od naših najpoznatijih pesnika Laze Kostića ove godine, po prvi put, biće obeležen u Muzeju Kovilja, koji je proletos otvorio u pradedovskoj kući nekadašnji direktor tamošnje osnovne škole, danas savetnik u Prosvetnoj upravi Novog Sada Petar Viđikant.

180 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЛАЗЕ КОСТИЋА У КОВИЉСКОМ МУЗЕЈУ: Јубилеј ће бити обележен у песниковом родном селу, 12. фебруара

Foto: V. C.

Na svega dvestotinak metara od muzeja, blizu crkve, u glavnoj ulici koja danas nosi ime slavnog poete, rodio se autor „Santa Maria dela Salute“ pre tačno 180 godina, 12. februara 1841.

Kako je za „Novosti“ potvrdio Viđikant, u muzeju će tog dana biti otvorena izložba čuvenog novosadskog fotografa Martina Candira, lokalna muzička grupa „Atrakcija“ odsviraće pesme komponovane na Lazine stihove, a neko od učenika obližnje škole odrecitovaće najpoznatije pesnikove stihove.

Foto: V. C.

Viđikant je autoru pesme "Među javom i međ snom" u muzeju posvetio sobicu: na zidovima Lazine fotografije, u vitrini primerci knjiga, u uglu onovremena stilska fotelja i lampa, ali i preslica.

Foto: V. C.

Srpski velikan ostao je rano bez majke i brata, odrastajući u ujakovoj kući, uz oca Petra, koji je bio oficir u Šajkaškom bataljonu. Reč je o srpskoj formaciji u sastavu austrougarske vojske, koja je branila južnu granicu monarhije. Vodio je buran život, bio nacionalni borac za oslobođenje Vojvodine, poslanik u Peštanskom parlamentu, jedan od osnivača Matice srpske, prvi prevodilac Šekspira kod nas, prvi predsednik Srpskog novinarskog društva i osnivač prve teretane, odnosno „jačačkog kluba“ u Novom Sadu.

Osim njega, kutak u Muzeju imaju i Jovan Rajić,  čuveni arhimandrit koviljskog manastira, inače prvi srpski istoriograf, književnik i poliglota, koji je u manastiru i sahranjen, kao i pisac i putopisac Stevan Pešić, koji počiva na seoskom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju