NEOBIČAN POGLED NA PRVI SVETSKI RAT: Ko ima žita, topovi mu se najdalje čuju

D.B.M.

11. 01. 2021. u 00:23

O ISHODU Prvog svetskog rata upravo je odlučio – hleb.

НЕОБИЧАН ПОГЛЕД НА ПРВИ СВЕТСКИ РАТ: Ко има жита, топови му се најдаље чују

Foto: Promo

Ovo tvrdi Dimitrije Vujadinović, autor publikacije „Hleb u Velikom ratu“ koju su zajedno objavili RTS, novosadski „Prometej“ i „Tiski cvet“. Kontekst Velikog rata u ovoj knjizi nije predstavljen „vojnički“ – prema zaraćenim steanama, frontovima, bitkama ili državama koje su u njemu učestvovale, već jedinstvenim sadržajem povezanim sa hlebom, u kojem se sagledavaju podjednake patnje i surovosti rata za sve zaraćene narode.

- Hleb je u Velikom ratu imao veliki egzistencijalni značaj, ali je prvenstveno bio pitanje i moralnih vrednosti – navodi autor. . Odnos zaraćenih strana prema neprijateljskom domaćem frontu, osećaj solidarnosti i spremnosti na odricanje, aktivnosti na prikupljanju pomoći u hrani, razlike u sledovanjima hleba u odnosu na društveni status i, posebno, tretiranje zarobljenika – sve su to pitanja etičke vertikale.

Vujadinović podseća da dva pojma imaju presudnu ulogu u životu svakog od nas. Hleb je veliki preduslov života, gotovo neizostavan, a rat je svaki, na kraju krajeva bezumni, sukob zbog većeg prava na hleb, nekome na beli hrskavi, a nekome na opori crni.

U knjizi „Hleb u Velikom ratu“, on navodi rusku poslovicu koja kaže "da je hleb najveći saveznik što ga može imati neka vojska". Bitke su se vodile na bojnom polju, ali rat mnogo šire. U najtežim egizstencijalnim uslovima kakav je rat, hleb predstavlja svedočanstava o simboličkim vrednostima i padovima ljudi. Ko ima žita, topovi mu se najdalje čuju!

Foto: Promo

Vujadinović je istoričar kulture hleba iz Sremskih Karlovaca. Napisao je i objavio brojne knjige, više od polovine su o hlebu: „Hleb na 200 načina“, „Deveti milenijumski cilj“, „Hleb sa pivom“, „Obredni i običajni hleb u Vojvodini“, „Atlas muzeja hleba u Evropi“, „Cipovka - hleb koji se smeje na Mesec“...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)