MILJE I JAMBOLIJA: U „Knjizi nestajanja“ sto jedna priča o predmetima koji su izašli iz upotrebe

V.V.C.

30. 12. 2020. u 15:15

U EDICIJI „Znakovi“ i izdanju „Arhipelaga“ pojavila se nova knjiga Ane Ristović pod nazivom „Knjiga nestajanja“.

МИЉЕ И ЈАМБОЛИЈА: У „Књизи нестајања“ сто једна прича о предметима који су изашли из употребе

Foto: Dokumentacija Arhipelag

Pred čitaocima je uzbudljiva knjiga proze i eseja u kojima autorka istražuje čitav nestali svet našeg iskustva: 101 priča o predmetima za koje smo bili emotivno i praktično vezani i koji su netragom nestali iz našeg života. Kasete i vokmen, pejdžer i ručni mlin za kafu, kombinezon i telefonska govornica, vikleri i pisaća mašina, dopisnica i cigaret-žvake, telefonski imenik i jambolija, ručni mikser i milje, crveni kiosk i kredenac, zlatni zubi i trabant, indigo papir i telefon od bakelita, petrolej lampa i kreda, pisma i lastiš, bide i sat s kukavicom, haube za glavu i mastiljava olovka, tranzistor i ručni aspirator – samo su neki od predmeta koji su iščezli iz našeg sveta.

–„ Knjiga nesajanja“ je knjiga o predmetima bez kojih naš život koliko do juče nije bio zamisliv, a onda su ti predmeti u proteklih trideset godina, jedan po jedan, nestajali iz našeg života, kao da ih tu nikada nije ni bilo. Ana Ristović prati istoriju tih predmeta, njihovu ulogu u našoj svakodnevicu, kao i razloge zbog kojih su se povukli iz našeg sveta pred drugim predmetima, novim tehnologijama ili novom organizacijom svakodnevnih navika i običaja - kaže o ovom delu kritičar i glavni urednik Arhipelaga“ Gojko Božović.

Ana Ristović (1972, Beograd) objavila je osam knjiga pesama. Za poeziju je dobila priznanja, između ostalih, „Disovu nagradu“ za pesnički opus i Nagradu „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture