U SANU PREDSTAVLJENA IZDAVAČKA DELATNOST: Uprkos pandemiji, izdato 40 naslova

Lj.B.

24. 12. 2020. u 20:19

UPRKOS vrlo teškim okolnostima izazvanih pandemijom, Srpska kademija nauka i umetnosti objavila je 40 naslova, a još deset je u štampi – rekao je juče akademik Zoran Knežević, genralni sekretar SANU, predstavljajući izdavačku delatnost akademije u ovoj godini.

У САНУ ПРЕДСТАВЉЕНА ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ: Упркос пандемији, издато 40 наслова

Foto: A. Stanković

On je naveo da se među najvažnijim izdanjima, između ostalih, nalaze - prva knjiga Pristupnih beseda srpskih akademika (1886–1947), urednika Mira Vukasnovića, zatim Dvadeset i prvi tom Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika, čije je izdavanje počelo 1959. godine, a u ovom se tomu nalazi oko 8.000 novih reči i izraza na slovo P, kao i drugi tom Rečnika pojmova likovne umetnosti i arhitekture, čiji je urednik Akademik Milan Lojanica, a koji sadrži preko šest stotina odrednica.

Kao jedno od najznačajnijih dela navedena je dvojezična monografija Duhovno I kulturno nasleđe manastira Studenica, drevnost, postojanost, savremenost.

-U monografiji se nalaze svi eksponati iz manastira, pa čitaoci mogu da uvide svu vrednost i značaj umetničkog nasleđa, stvaranog od 12. veka do današnjih dana u manastiru Studenica, od prvih ktitora do danas – rekao je dopisni član SANU Miodrag Marković .

On je istakao da i još jednu monografiju – Manastir Svetog Jovana preteče u Jašunji, gde je urađena konzervacija fresaka uz pomoć profesora iz Japana Mićitako Suzukija koji je prikupio sredstava za taj poduhvat.

Radovi o secesiji Kosova

SANU je U 2020. objavila i značajan broj zbornika radova sa naučnih skupova. Izdvaja se zbornik radova sa naučnog skupa pod nazivom Secesija sa stanovišta unutrašnjeg i međunarodnog prava i njene političke posledice, u organizaciji Akademijskog odbora za srpsko pitanje .U Zborniku se nalazi 17 radova posvećenih pitanju secesije, njenim međunarodno-pravnim i političkim posledicama, dok je posebna pažnja posvećena secesiji Kosova i Metohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a