TRADICIJA NA ZIMSKU KRATKODNEVNICU: Vrščani posmatrali izlazak sunca iz mističnih krugova kod Vatina

J.J.

22. 12. 2020. u 16:51

ČLANOVI udruženja „Feliks Mileker“ iz Vršca tradicionalno su na zimsku kratkodnevnicu, 21. decembra, iz mističnih krugova kod vršačkog sela Vatin, čiji nastanak još nije zvanično utvrđen, posmatrali izlazak sunca u odnosu na Vršačke planine.

ТРАДИЦИЈА НА ЗИМСКУ КРАТКОДНЕВНИЦУ: Вршчани посматрали излазак сунца из мистичних кругова код Ватина

Udruženje Feliks Mileker

Prvi put to su uradili pre pet godina, na predlog univerzitetskih profesora iz Rumunije, kada su došli do senzacionalnog otkrića. Videli su sunce kako se rađa tačno u podnožju planine, sa leve strane, i, prateći liniju brda, penje do najvišeg vrha. Isti prizor zatekao ih je svaki put do sada, pa i juče.

-To se više ne može smatrati slučajnošću. Zato smo gotovo sigurni da su ovi koncentrični krugovi još pre 6.500 godina služili kao svojevrsni kalendari, iz kojih su praistorijski ljudi posmatrali kretanje sunca i planeta, kako bi odredili koje je godišnje doba. A na osnovu jučerašnjeg prizora, možemo tvrditi i da su krugovi u Vatinu bili zimsko svetilište – kaže vršački arheolog amater Fodor Tamaš.

Osim članova udruženja, rađanje sunca juče su posmatrali i drugi vršački entuzijasti i radoznalci. Sve to je snimala i jedna nacionalna televizija.

Krugovi kod Vatina su, inače, široj javnosti postali poznati nakon što su „Feliksovci“ 2016. godine objavili snimak tog terena iz drona. Zasad nije naučno utvrđeno od kada datiraju i čemu su služili, ali su zato vršački arheolozi amateri došli do niza saznanja, koja ukazuju da je reč o rondelima – koncetričnim krugovima pravilnog oblika, kojih ima širom centralne Evrope, a za koje se zna da su nastali još u neolitu baš zbog posmatranja nebeskih tela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)