KNJIŽEVNOST NA UDARU: Akademiku i pesniku Milosavu Tešiću uručena nagrada "Zlatni ključ Smedereva"

D. Bogutović

10. 11. 2020. u 22:30

PRVI put bez publike, u skladu sa vremenom u kome živimo, održan je 51. Međunarodni festival poezije "Smederevska pesnička jesen" na kojem je akademiku Milosavu Tešiću dodeljena prestižna nagrada "Zlatni ključ Smedereva".

КЊИЖЕВНОСТ НА УДАРУ: Академику и песнику Милосаву Тешићу уручена награда Златни кључ Смедерева

Direktor festivala Goran Đorđević, Milosav Tešić i Aleksandar Jovanović / Foto M. Popović

Zahvaljujući na priznanju, slavodobitnik je rekao:

- Ovu međunarodnu književnu nagradu shvatam i kao nagradu srpskoj književnosti, pri čemu posebno naglašavam precizno određen termin srpska književnost. Zašto to činim? - U poslednje vreme se ta književnost, koja ima svoje ime i prezime, svoje mesto rođenja, svoju viševekovnu tradiciju i visoke estetičke domete, svodi, u cilju njenog potpunog obezličenja, pod pojmove regionalna književnost ili regionalne književnosti. Takvo nipodaštavanje jedne autentične književnosti rezultat je prihvatanja neoliberalne ideologije, koju svetska finansijska oligarhija, podređujući sve - pa i samu književnost - svojim diktatima i golim interesima, perfidno širi i nasilnički nameće.

Otud, nastavio je Tešić, i korišćenje vrednosne inverzije u tumačenjima događaja iz naše nacionalne istorije, što dovodi do izvođenja tragikomičnih zaključaka; otud dolazi i do izvrgavanja ruglu nacionalnih mitova; otud i odbacivanje ćirilice kao osnovnog nacionalnog pisma; otud i stvaranje u leksičkom smislu neke vrste anglosrpskog jezika ("anglizam mejnstrim" je jedan od mnoštva najsvežijih primera); otud isključivanje iz školske lektire identitetski bitnih i estetički vrednih dela najznačajnijih srpskih pisaca.

- Ne isključujmo se iz sveta, ali sačuvajmo samopoštovanje i svoj primarni identitet, jer mi smo stari narod sa svojom osobenom tradicijom, istorijom i kulturom - poručio je pesnik.

Tešić je pročitao svoju najnoviju pesmu "Vido, u sumrak", nastavak njegove ranije pesme "Plava grobnica - Vido", u koju su prizvani glasovi dvojice znamenitih srpskih pesnika Milutina Bojića i Ivana V. Lalića. Prvi je temu "plave grobnice" uveo u književnost, a drugi ju je obnovio. Sećanjima potomci se odužuju precima, istakao je Tešić.

U besedi o pesništvu dobitnika "Zlatnog ključa" dr Aleksandar Jovanović je istakao:

- U poeziji Milosava Tešića ponovo progovara celokupna srpska kultura, od živih snaga predačkog nasleđa, preko velikih istorijskih događaja, do ritma modernog grada. Poput jezičko-poetskog arheologa, on osluškuje drevne glasove i peva njihov novi život u svesti pesničkog subjekta. Kroz Tešićevu poeziju, svu uronjenu u jezik, u njegovu zvučnu i smisaonu magiju, u njegove geološke slojeve, progovorilo je - izuzetnim versifikacijskim umećem i modernim pesničkim postupkom - naše kulturno pamćenje, prelomljeno kroz melanholičnu i osetljivu svest savremenog stvaraoca. Tešićeva poezija je bliska savremenom čitaocu, jer mu otkriva ono što on još od rođenja nosi u sebi, ali ga, istovremeno, i iznenađuje, jer Tešić peva kako niko pre njega nije pevao.

Nagradu je uručila Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika Smedereva. Goste je pozdravio Goran Đorđević, direktor Festivala, koji je naglasio da je ova manifestacija uspela da se održi zahvaljujući pesnicima iz celog sveta koji ni u jednom trenutku nisu hteli da je prepuste "zlim udesima sveta i veka".

Na festivalu su uručene i ostale nagrade: "Zlatnu strunu" dobio je Miroslav Kostić Kole, "Smederevskog Orfeja" - Aleksandra Ljubisavljević, povelju "Zlatko Krasni" - Zlata Kocić, "Zlatni ključić" - Zorica Bajin Đukanović.

KAD PROĐE 40 GODINA!

- VALjDA neće zvučati neskromno ako kažem da sam u srpsku književnost ušao preko Smedereva, to jest preko ondašnjeg Festivala jugoslovenske poezije, kada sam 1981. godine (kad pre prođe četrdeset godina!) učestvovao, prvi i poslednji put, na anonimnom konkursu za nagradu "Zlatna struna". Tada je moja pesma "Kupinovo" ušla u najužu konkurenciju za to priznanje, koje nisam dobio. Međutim, za moj dalji pesnički rad mnogo je značila činjenica da su te godine u žiriju za dodelu "Zlatne strune" bili veliki pesnici Miodrag Pavlović i Ivan V. Lalić, kao i jedan od najznačajnijih živih srpskih književnih kritičara Bogdan A. Popović. Tom činjenicom bio sam oduševljen - kazao je Tešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a