NIŠTA OD KAFIĆA, ALI STIŽE "LJUBAV": Reagovalo Ministarstvo kulture na događanja u Muzeju savremene umetnosti

V. N.

03. 11. 2020. u 10:55

VEĆ u prvoj nedelji mandata Maja Gojković našla se pred izazovom: najava otvaranja kafića u Muzeju savremene umetnosti, zbog čega je v. d. direktora Viktor Kiš naložio uklanjanje rada "Toplina" Zorana Todorovića sa postavke "Refleksije našeg vremena".

НИШТА ОД КАФИЋА, АЛИ СТИЖЕ ЉУБАВ: Реаговало Министарство културе на догађања у Музеју савремене уметности

SKLONjENO: "Toplina" Zorana Todorovića u MSU / Foto Fejsbuk / Zoran Todorović

Povodom ove informacije koja je izazvala burne javne reakcije, nova ministarka kulture i informisanja pozvala je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda da utvrdi tačno stanje na terenu.

Utvrđeno je, kako se navodi u jučerašnjem saopštenju MKI, da se "sporni radovi izvode bez utvrđenih uslova za preuzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti za projekat i dokumentaciju Zavoda", odnosno da je sa stanovišta zaštite neophodno vratiti staklene panele i ostale izmeštene elemente u prvobitno stanje. Time bi se vratila namena izložbenog prostora kako je to definisano projektom rekonstrukcije MSU.

Navodeći da je zdanje na Ušću jedno od najznačajnijih ostvarenja domaće arhitekture i prva namenski građena muzejska zgrada u Beogradu, u MKI ističu da su dužni, u saradnji sa ostalim istitucijama, da vode računa i štite kulturna dobra - spomenike kulture, što je Maja Gojković i učinila u ovom slučaju. Tako je beogradski zavod dao MSU rok od sedam dana da izmešteno vrati u prvobitno stanje.

Redukovane "Refleksije"

PREDVIĐENO je da "Ljubav" u MSU traje četiri meseca, do marta 2021, a biće postavljena na petom nivou zgrade. U ostalim delovima MSU i dalje će biti izloženi radovi sa izložbe "Refleksije našeg vremena", ali u redukovanom izdanju.

- Gotje nije brend, nego ideja jednakosti, ideja podrške, ideja raznolikosti i tolerancije, a ako iko treba da promoviše toleranciju u društvu to su umetnici - ističe Kiš u saopštenju MSU, dodajući da se visoka moda, kao vrhunsaka savremena umetnost prikazuje i u njujorškom "Metropolitenu", pariskom Luvru, londonskom Muzeju "Viktorija i Albert".

Odmah je usledilo i saopštenje iz MSU, u kome v. d. direktora Viktor Kiš obaveštava javnost kako će staklena pregrada biti vraćena u prvobitno stanje, dodajući da je rukovodstvo Muzeja tokom prošle nedelje obavilo usmenu konsultaciju sa Zavodom i da im je rečeno da za prirodu ovakve promene enterijera nije potrebno mišljenje Zavoda. Navodi, da su i pored toga poslali "i pismeni zahtev za izdavanje mišljenja u vezi sa premeštanjem stakla s jedne na drugu poziciju":

- Zvaničan odgovor nadležne institucije dobili smo tek nakon što smo o istom obavešteni iz Saopštenja za medije Ministarstva kulture i informisanja, koje je apelovalo na Zavod za zaštitu spomenika kulture da utvrdi tačno stanje na terenu - istakao je Kiš.

Kada je u pitanju izložba francuskog modnog kreatora Žan-Pola Gotjea - "Ljubav je ljubav: radost venčanja", paralelno događanje u ovoj ustanovi, koje je i pre zvanične najave izazvalo kontroverze, iz muzeja su juče obznanili da će postavka, uz svetsku premijeru osam venčanica poznatog dizajnera, biti otvorena 21. novembra. Celokupnu izložbu čini 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. Nastala je kao finale projekta "Modni svet Žan-Pola Gotjea: od trotoara do modne piste". Održana je u 12 gradova sveta i privukla je više od dva miliona posetilaca, poručuju iz MSU.

Izložba se, kako naglašavaju, realizuje uz velikodušnu podršku sponzora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna