BESPLATNE "REFLEKSIJE" ZA JUBILEJ: Poklon za posetioce povodom 55 godina od osnivanja Muzeja savremene umetnosti

M. A. K.

21. 10. 2020. u 13:45

PRE 55 godina, na dan kada su zgradu na Ušću otvorili legendarni direktor i osnivač Miodrag B. Protić i gradonačelnik Branko Pešić, umetnički fond Muzeja savremene umetnosti, činilo je 3.500 slika, tapiserija, skulptura, objekata, crteža, grafika.

БЕСПЛАТНЕ РЕФЛЕКСИЈЕ ЗА ЈУБИЛЕЈ: Поклон за посетиоце поводом 55 година од оснивања Музеја савремене уметности

Foto arhiva

Danas je ova reprezentativna kolekcija narasla na više od 8.000 dela.

Povodom jubileja, posetioci će danas na poklon dobiti besplatan ulaz za izložbu "Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019", čija tema je tema upravo razvoj muzejske zbirke u poslednje dve decenije (autori postavke su Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić i Žaklina Ratković, dok je Miroslav Karić kustos izložbene celine u Legatu Zorić-Čolakovića). Kroz izbor od 1.900 dela koliko je u tom periodu otkupljeno ili dobijeno na poklon, danas od 18 časova, publiku će provesti Rajka Bošković i Žaklina Ratković.

PANO USPOMENA

OD DANAS do sledeće srede, svako ko podeli svoja sećanja, donese fotografiju, anegdotu, pesmu i sličnu uspomenu, koja ga vezuje za Muzej savremene umetnost, moći će besplatno da ga obiđe. Ti predmeti će biti istaknuti na panou, koji će biti postavljen pored knjige utisaka u lobiju.

Postavka je koncipirana u četrnaest tematsko-problemskih celina, koje prate raznovrsne fenomene prisutne na jugoslovenskoj i srpskoj sceni od početka dvadesetog veka do danas. Centralna postavka smeštena je u pre tri godine renoviranom zdanju, za koje su arhitekte Ivan Antić i Ivanka Raspopović, pre pola veka dobili Oktobarsku nagradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!