KUĆA U STALNOJ OBNOVI: Premijerom i promocijom monografije, "Buha" obeležila sedam decenija postojanja

M. A. K.

14. 10. 2020. u 09:22

KAD vam duša mira ište dođite u pozorište, poručio je najvernijoj publici Ljubivoje Ršumović, pesnik i nekadašnji upravnik, na svečanom obeležavanju 70 godina postojanja Pozorišta "Boška Buhe".

КУЋА У СТАЛНОЈ ОБНОВИ: Премијером и промоцијом монографије, Буха обележила седам деценија постојања

"Snežana i sedam patuljaka" / Foto fejsbuk

U prepodnevnim časovima, u utorak je slavlje počelo promovisanjem monografije o našem najstarijem pozorištu za najmlađe, a krunisano je večernjom premijerom "Snežana i sedam patuljaka", upravo po Ršumovićevom tekstu i u režiji Snežane Trišić.

Proslava se odvijala na sceni "Aleksandar Popović" teatra "Vuk", u kome su podstanari već godinama, jer im se matična kuća na Trgu Republike rekonstruiše. Kako se tokom predstavljanja monografije, čiji su autori Milena Depolo i Ana Janković, moglo čuti, stalne muke sa obnovama, deo su istorije pozorišta poniklog iz "Rode", čiji je osnivač bila Gita Nušić Predić (ćerka našeg velikog komediografa Branislava Nušića, koji je još 1904. osnovao "Malo pozorište").

Pored Ršumovića i aktuelnog upravnika Igora Bojovića, o važnim momentima u trajanju ove umetničke kuće govorio je i glumac Nenad Nenadović, koji je tri i po godine bio na njenom čelu, a čitavu karijeru proveo u ansamblu. Uz uspehe, prisetio se i teških trenutaka, kada su ih pre četiri godine napustili tadašnji upravnik Milorad Mandić Manda i dramaturg Donka Špiček. Reditelj pozorišta i umetnički savetnik Milan Karadžić, istakao je kako je radio svuda u Srbiji, ali da "Buha" ima glumce i atmosferu, koji su "najbolji na svetu".

U predstavi, prema motivima čuvene bajke braće Grim Snežanu je igrala Marta Bogosavljević, a princa Aleksandar Kecman.

KURIR MIŠA

PROSLAVI je prisustvovao i legendarni Mihailo Miša Mirković (89), kurir Moše Pijade i Peke Dappčevića, koji je poznavao Boška Buhu, a posle rata 13 godina igrao u pozorištu sa njegovim imenom.

- Ja sam sa trinaest godina krenuo u rat, a kada sam se sa Buhom sreo u Bihaću, pitao me: "Kud si tolicki krenuo?" Ja sam mu odgovorio: "Ni ti nisi mnogo veći"- prisetio se Mirković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest