PROSLAVIO NAŠ JEZIK: LJubomiru Simoviću "Prsten despota Stefana Lazarevića"

S. BABOVIĆ

03. 10. 2020. u 08:31

AKADEMIK LJubomir Simović, jedan od vodećih srpskih pesnika, dramskih pisaca i esejista, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Prsten despota Stefana Lazarevića" koju dodeljuje Književni klub "Bagdala" u Kruševcu.

ПРОСЛАВИО НАШ ЈЕЗИК: Љубомиру Симовићу Прстен деспота Стефана Лазаревића

LJubomir Simović

Prestižno priznanje, kako je predočio predsednik žirija LJubiša Đidić, Simoviću se dodeljuje kao stvaraocu koji predstavlja izuzetnu vrhovnu vrednost današnje književnosti. U radu žirija učestvovali su i Miloš Petrović i Veroljub Vukašinović.

- Akademik LJubomir Simović je jedini živi pisac koji je ušao u ediciju "100 dela savremene srpske književnosti", koje objavljuju značajne institucije - napominje Đidić. - Naš laureat je pisac, putopisac, esejista, likovni kritičar i jedan od naših najprevođenijih autora. Konačno, njegove drame, igrane su na scenama od Latinske Amerike, preko Evrope, do Rusije i dalekih zemalja Azije. Na neki način, proslavljao je i srpski jezik.

Sa aurom himničnosti u visokom adrenalinskom doživljaju i elegičnim osećanjem u doživljaju "ludih i mračnih vetrova" (kako je rekao u jednoj svojoj besedi), legla je mudrost književne reči koju nam je darivao jedan od najvećih savremenih pesnika srpskog jezika LJubomir Simović, navodi se u obrazloženju nagrade.

PRIZNANJE JAŠOVIĆU

PREDRAG Jašović, značajni pesnik, književni kritičar, priređivač više naučnih knjiga i publikacija, dobitnik nagrade je "Branislav L. Lazarević", koju za doprinos dečjem stvaralaštvu dodeljuje časopis "Bagdala za decu i mlade".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

STRES - LEVEL PRO: Kako je Marija Šerifović reagovala na pobedu Hrvata