SVETIONIK NAŠE KULTURE: Počeo tradicionalni 87. Vukov sabor u Loznici

V. M.

16. 09. 2020. u 18:05

U Vukovom domu kulture počeo 87. Vukov sabor, "Himnom Vuku" Stevana Mokranjca,

СВЕТИОНИК НАШЕ КУЛТУРЕ: Почео традиционални 87. Вуков сабор у Лозници

Foto: V. Mitrić

u izvođenju grupe pevača lozničkog KUD "Karadžić". Ministar prosvete Mladen Šarčević (na slici) je otvorio svečanost, koja traje sve do nedelje, kada je završna priredba u Vukovom Tršiću, na pozornici kraj Žeravije, gde će besediti Janko Vujinović.

Šarčević je rekao da je počastovan što govori na 212. godišnjici otkako je Dositej Obradović osnovao Visoku školu u Beogradu i na Vukovom saboru.

- Dok je bila priča da se Srbija osvaja i širi se, tobože oružjem stvarajuću nekakvu Veliku Srbiju, što nikada nije bilo tačno, već smo brinuli o svom narodu na svim teritorijama, Srbi su otvarali univerzitete svima - rekao je ministar.

- Tako je prošle godine bilo 100 godina Ljubljanskom univerzitetu, ove godine je bilo 100 godina Skopskom univerzitetu i Sarajevskom univerzitetu, Podgoričkom oko 70, Prištinskom 50. Univerziteti Novi Sad, Niš, Kragujevac, sve je to osnovao Beogradski univerzitet. Dositej i Vuk kvalitetno i jako su podizali stepen obrazovanja kod našeg roda. Uvek nam je bio cilj da, kroz ova dva veka, stignemo Evropu.

Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, rekao je da "slavimo sve one koji su naš rod i našu otadžbinu proslavili širom planete":

- Vuk je svetionik naše nauke, kulture i pismenost, čovek koji nas je prosvetio, sledeći put Svetoga Save.

Scenski programi počeli su muzičko-poetskim večem u kojem su učestvovali Vladan Savić, prvak Pozorišta na Terazijama, Kristina Savić, solista Pozorišta na Terazijama, i maestro Ksenija Ristić, pijanista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!