OTVOREN JEDAN OD NAJGLAMUROZNIJIH FESTIVALA: Srbija se takmiči sa filmom „Oaza“ reditelja Ivana Ikića

R. RADOSAVLjEVIĆ

03. 09. 2020. u 19:10

NAJSTARIJI i jedan od najglamuroznijih filmskih festivala u svetu, 77. venecijanska Mostra, svečano je otvorena sinoć, uz najstrožiji epidemiološki protokol – zvanice su nosile zaštitne maske, a šira javnost nije mogla da prisustvuje događaju koji je decenijama imao mesto na naslovnim stranama svetskih medija.

ОТВОРЕН ЈЕДАН ОД НАЈГЛАМУРОЗНИЈИХ ФЕСТИВАЛА: Србија се такмичи са филмом „Оаза“ редитеља Ивана Икића

Foto: EPA

Otvaranju prvog festivala A kategorije koji se organizuje u tradicionalnom obliku tokom još uvek aktuelne pandemije prisustvovali su direktori najvećih filmskih festivala u Evropi, koji se održavaju u Berlinu, Kanu, Roterdamu, San Sebastijanu, Lokarnu, Karlovim Varima i Londonu. Kako je istaknuto, njihovo okupljanje je znak solidarnosti sa filmskim radnicima i filmskom industrijom širom sveta, koja je teško pogođena ovom situacijom.

"Gotovo svi veliki festivali u svetu, poput Kana, ove godine su ili otkazani, ili su organizovani onlajn. Osećamo odgovornost zbog toga što smo prvi koji smo se odlučili za tradicionalno izdanje, iako je Italija jedna od zemalja koja ja najviše stradala tokom pandemije. Znamo da će Venecija biti neka vrsta testa za sve ostale festivale, i svi smo mnogo radili, zajedno sa organizatorima, kako bi osigurali bezbednost svih prisutnih na Lidu. Ako bude sve funkcionisalo kao što se nadamo, svi mogu da nauče iz našeg iskustva", izjavio je direktor Mostre Alberto Barbera.

Oskarovka Kejt Blanšet, prva planetarno popularna glumica pristigla u Veneciju, koja će ove godine biti i jedna od malobrojnih zvezda na čuvenom crvenom tepihu na Lidu, kao predsednica žirija glavnog takmičarskog programa takođe je izrazila solidarnost sa filmskih stvaraocima.

“Ovo je podrška svim rediteljima koji su morali da završe svoje filmove u neočekivanim i teškim okolnostima punim izazova. Sjajno je što je toliko direktora festivala iz celog sveta došlo da podrži Veneciju shvatajući da, zapravo, tim gestom podržava različite aspekte iste industrije. Mislim da je to veoma kolegijalno, na način na koji možda te solidarnosti ranije nije bilo”, istakla je popularna glumica.

Još jedna oskarovka, takođe glumica, koja je prisustvovala ceremoniji otvaranja festivala bila je Tilda Svinton, ovogodišnja dobitnica “Zlatnog lava” za životno delo.   
Do 12. septembra, tokom 11 festivalskih dana, na Mostri će biti prikazano 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova, dok u trku za 77. Zlatnog lava ulazi 18 igranih ostvarenja iz sveta. Našu zemlju će predstavljati reditelj Ivan Ikić sa filmom “Oaza”, koji će biti prikazan u jednom od glavnih programa, “Dani autora”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)