I UŽIVO, I ONLAJN: Dokumantarac "Govori da bih te video" večeras otvara Beldoks

R.RADOSAVLjEVIĆ

02. 09. 2020. u 20:04

PROJEKCIJOM filma „Govori da bih te video“ autorke Marije Stojnić, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije večeras će svečano biti otvoren 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma (Beldoks), koji će do 10. septembra u takmičarskim programima i u 15 selekcija prikazati više od 135 ostvarenja iz sveta.

И УЖИВО, И ОНЛАЈН: Докумантарац Говори да бих те видео вечерас отвара Белдокс

Foto: Promo

Kako su na konferenciji za novinare održanoj u utorak u bioskopu „Balkan“ najavili Mladen Vušurović, osnivač i dosadašnji direktor Beldoksa, Mara Prohaska Marković, izvršna direktorka i kustoskinja VR izložbe, Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala, Igor Stanojević, selektor, Aleksandra Vušurović, urednica programa, Marija Vukić, producentkinja Beldoks akademije, pred našim filmofilima je još jedno uzbudljivo izdanje ovog festivala.

Svetsku premijeru, u okviru Međunarodnog takmičarskog programa imaće italijanski film “Marana” Đovanija Beninija, a međunarodnu francusko ostvarenje “Zlatno doba” Žana-Baptista Alazara.

U tom programu, koji će imati i devet regionalnih i jednu srpsku premijeru, gledaćemo i američki film “Pahoki” Ivet Lukas i Patrika Bresnana, austrijsko-nemačke “Svemirske pse” Else Kremser i Levina Petera, francuski “Običan pejzaž” Damjana Monijea, italijanski “Tempo vode” Antonija di Biasea, alžirsko-francusko-katarsku “Ulicu Sahira 143” Hasena Ferhanija.

NOVI DIREKTOR

Navodeći da je lično na Beldoksu doživeo vrhunac i da se njegova ambicija istrošila, predstavlja prirodan tok.Siguran sam da će Mara i mnogobrojni vanredno kvalifikovani festivalski tim nastaviti tradiciju rasta i razvoja festivalskih aktivnosti iz godine u godinu, uz unapređenu edukativnu misiju razvoja festivalske publike -  istakao je osnivač Beldoksa.

Tu si i druga hit ostvarenja, američko-meksičko-haićanska koprodukcija “U potrazi za životom” Sema Elisona, španski dokumentarac “Četvrto kraljevstvo” Aleksa Lore i Adana Aliage, austrijsko-francuski film “Kretanja obližnje planine” Sebastijana Bramešubera, belgijska “Viktorija” Sofije Benot, Lizbet Desoler i Izabel Tolener, kao i portugalska “Metamorfoza ptica” Katarine Vaskoncelos…

U trci za nagrade u selekciji Srpski takmičarski program, pored filma “Govori da bih te video” ulazi još sedam ostvarenja. Reč je o dokumentarcima “Potreba za mržnjom” Filipa Čolovića, “Viktorija, 15” Mine Petrović, “Bugarski san” Srđana Šarenca, “Pripadnost” Tee Lukač, “Drenjine” Nikole Stojanovića, “Blizanci satkani od sna” Seada Šabotića i Lee Vahrušev, i “Zaklinjem se” Nikole Dragovića i Milutina Petrovića.

Festival priređuje i retrospektive slovenačkog veterana dokumentaristike Maka Sajka i francuske autorke Kler Simon, kao i niz poslastica za filmofile u selekcijama Udarni termin, Naslovna strana, Vatromet, Meteori, Povetarac, Fokus Norveška...

U Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće upriličeno i zatvaranje Beldoksa, a tu će biti prikazan i Srpski takmičarski program (u slučaju lošeg vremena u Centru za kulturu “Vlada Divljan”). Međunarodni takmičarski program planiran je na Letnjoj sceni iza Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu (u slučaju kiše u Jugoslovenskoj kinoteci). Kako su najavili organizatori festivala, ovi prostori primaće po 100 gledalaca, uz svo poštovanje epidemioloških mera.

Novinari i predstavnici medija ovogodišnji Beldoks pratiće uglavnom onlajn (projekcije koje nisu rasprodate gledaće uživo), prednost u izveštavanju u okolnostima pandemije imaće TV ekipe i novinske agencije.

NOVI DIREKTOR

NA konferenciji za novinare osnivač i dosadašnji direktor Beldoksa Mladen Vušurović saopštio je da se 1. septembra povukao sa ove funkcije, i da je za novu direktorku imenovao Maru Prohasku Marković, dugogodišnju izvršnu direktorku i glavnu producentkinju Beldoksa.

- Ona će, siguran sam, ove poslove raditi s većom predanošću i vizijom, nego što bih sada ja to radio – istakao je Vušurović, podsečajući se sa zadovoljsvom na 12 proteklih godina koje je proveo na čelu Beldoksa, s misijom promocije i unapređenja ovog festivala, ali i srpske dokumentaristike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna