Novo gledanje na arhitekturu

Slobodan Maldini

01. 09. 2020. u 17:31

Ivon Farel i Šeli Meknamara iz Dablina dobitnice su Prickerove nagrade 2020, u svetu poznate kao "najveća počast u arhitekturi".

Ново гледање на архитектуру

Foto Ros Kavana

Ivon Farel i Šeli Meknamara iz Dablina dobitnice su Prickerove nagrade 2020, u svetu poznate kao "najveća počast u arhitekturi". "Arhitektura bi se mogla opisati kao jedna od najkompleksnijih i najvažnijih kulturnih aktivnosti na planeti", primećuje arhitektkinja Farel u reakciji na ovu vest. "Biti arhitekta je ogromna privilegija. Osvojiti ovu nagradu je predivno priznanje našeg verovanja u arhitekturu. Hvala vam na ovoj velikoj časti."

Kao arhitekti i univerzitetski predavači aktivni još od perioda sedamdesetih godina, Farel i Meknamara stvaraju prostore koji karakteristikama izazivaju poštovanje i predstavljaju novo, originalno gledanje na arhitekturu, čine čast njenoj istoriji, dok demonstriraju vešto i promišljeno savladavanje ograničenja i problema urbane sredine i zanatskih izazova građevina. Uravnotežujući snagu i delikatnost arhitekte i gajeći poštovanje prema specifičnim društvenim urbanim kontekstima, njihovim akademskim, građanskim i kulturnim institucijama, kao i stanogradnji, njihovi arhitektonski projekti rezultuju modernim i impresivnim izgrađenim delima koja se nikada ne ponavljaju ili imitiraju jedna druge, i predstavljaju jedinstven i odlučan arhitektonski stav.
Njihova rodna Irska, ostrvo prepuno vrletnih planina, i litica, sadrži izvanredne geografske senzacije koje u ljudima grade senzibilitet prema prirodi i mestu, posebno prema raznolikosti i klimatskim jedinstvenostima prisutnim na različitim lokacijama. Projektujući u kontekstu takvog prirodnog okruženja, Farel i Meknamara stvaraju arhitekturu obilatu bogatstvom, a opet skromnu, unapređujući urbanizam gradova i dajući im održivost dok istovremeno reaguju na lokalne potrebe stanovnika. Univerzitetski kampus UTEC u Limi, Peru (2015), nalazi se na izazovnom mestu pored auto-puta, koji je utonuo u kotlini, s jedne strane i stambenog kompleksa s druge. Rezultat je vertikalna kaskadna zgrada koja odgovara i lokaciji i klimatskim potrebama. U zgradi Odeljenja za finansije u Dablinu (2009) prilikom materijalizacije prostora njihov izbor je pao na lokalni krečnjak kojeg upotrebljavaju u debelim pločama, što daje snagu zgradi. Zgrada Univerziteta Luiđi Bokoni, Milano (2008), neguje zajedništvo između studenata i stanovnika živopisnog grada koje se proteže kroz javni prostor u prizemlju i nastavlja u zatvorenom prostoru. Ekonomska škola Univerziteta u Tuluzu (2019) projektovana je upotrebom opeke, a prostor je obogaćen pešačkim pasarelama i intimnim dvorištima koja su metafora za stari francuski grad ispunjen mostovima, zidinama, šetnicama i kamenim kulama.
Zbog integriteta i doslednosti u pristupu projektovanju, posvećenosti perfektnosti u arhitekturi, odgovornog odnosa prema okolini, kosmopolitskoj sposobnosti da prihvate jedinstvenost svakog mesta, Farel i Meknamara su dobitnice ovogodišnje Pricker nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio