KOME JE BETOVEN POSVETIO SVOJU NAJPOPULARNIJU KOMPOZICIJU? Na današnji dan nastala je čuvena minijatura "Za Elizu" (VIDEO)

D.B.M.

27. 04. 2024. u 17:39

JEDNU od najpopularnijih kompozicija svih vremena, minijaturu "Za Elizu" Ludvig van Betoven napisao je pre 114 godina, na današnji dan. Popularnu melodiju čak i onima koji nisu ljubitelji klasične muzike već više od dva veka obavija veo misterije - ko je bila Eliza?

КОМЕ ЈЕ БЕТОВЕН ПОСВЕТИО СВОЈУ НАЈПОПУЛАРНИЈУ КОМПОЗИЦИЈУ? На данашњи дан настала је чувена минијатура За Елизу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube

Jedni smatraju da je Eliza zapravo Elizabet Rekel - nemački sopran i sestra Betovenovog prijatelja, takođe operskog pevača.Drugi misle da je Nol pogrešno dešifrovao naslov i da je on glasio "Za Terezu".

Kompozicija je objavljena tek 1865. - punih 38 godina posle Betovenove smrti. Delo je pronašao nemački muzikolog Ludvig Nol kod austrijske gospođe Babet Bredl, kojoj ih je dala izvesna Tereza fon Drošdik. Kada je Betoven upoznao Terezu koja mu je postala učenica, ona je još nosila devojačko prezime - Malfati. Tereza nije bila samo Betovenova učenica i prijateljica - on ju je zaprosio 1810. godine, kada je kompozicija i nastala.Tereza ga je odbila i udala se za jednog austrijskog plemića.

Kanadska muzikološkinja Rita Steblin smatrala je da se radi o Elizi Barensfeld - štićenici Betovenovog bliskog saradnika, muzičara i pronalazača Johana Nepomuka Melcela. Barensfeld je bila vunderkind u operskom pevanju, a 1810. je imala trinaest godina i izučavala je muziku u Beču gde je, kako pretpostavlja istraživačica, upoznala Betovena. Melcel je živeo u susedstvu sa Terezom Malfati, a Steblin smatra mogućim da je upravo Tereza zamolila Betovena da za Elizu napiše neki lak komad za vežbanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)