PODSTREK I ZA MLADE GLUMCE: Komadom "Sladoled" otvorena Mala scena niškog pozorišta (FOTO)

J. Ćosin

03. 03. 2024. u 16:26

MALA scena niškog Narodnog pozorišta dobila je nove tribine i izgled, i juče je svečano puštena u rad. Premijera predstave "Sladoled" prva je na novoizgrađenoj Maloj sceni koju su posetioci mogli da vide.

ПОДСТРЕК И ЗА МЛАДЕ ГЛУМЦЕ: Комадом Сладолед отворена Мала сцена нишког позоришта (ФОТО)

Foto Ministarstvo kulture

Novi prostor niškog pozorišta trebalo bi da omogući prostor za rad i stvaralaštvo i mladim glumcima koji trenutno nemaju mogućnosti da budu stalni članovi ansambla Narodnog pozorišta Niš.

Malu scenu otvorila je potpredsednik Vlade i ministar kulture Maja Gojković koja je naglasila da se time ispisuju nove stranice istorije i da se otvara jedno značajno poglavlje ne samo za Narodno pozorište i grad Niš, već i za čitavu kulturnu scenu Nišavskog okruga i naše zemlje. Gojkovićeva je dodala da je počastvovana Zahvalnicom Narodnog pozorišta Niš, koju joj je uručio direktor ustanove Spasoje Ž. Milovanović, jer je to dodatni podstrek za nastavak zajedničkog ulaganja u kulturu i razvoj pozorišnog života širom Srbije.

- Jedno od prvih mesta na pozorišnoj mapi Srbije danas postaje bogatije za jednu novu scenu na radost glumaca, režisera i građana. Ovo je prva novoizgrađena pozorišna scena u našoj zemlji nakon više decenija. Tek dve godine prošlo je otkako su vođeni razgovori da se ovaj deo zgrade proširi, i evo u kratkom roku Ministarstvo kulture i Vlada Srbije izdvojili su za ovaj projekat 1,27 miliona evra i time pokazali da su ulaganja u kulturu i njena decentralizacija bitni za ukupni kvalitet života u jednom gradu i jednoj državi - istakla je Gojkovićeva.

Izgradnja Male scene nastavak je, kako dodaje, stalnog ulaganja Ministarstva kulture u infrastrukturne objekte širom Srbije.

- Uskoro će i u vašem komšiluku, u Pirotu biti otvoren novi veliki multifunkcionalni kulturni centar. Paraćin će dobiti Muzej staklarstva, jedinstven u ovom delu Evrope, Požarevac novu zgradu Galerije Milene Pavlović Barili, a Čačak Muzej košarke, takođe jedinstven na ovim prostorima - najavila je ona.

Scena iz predstave "Sladoled", Foto S. Ilić

Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović podsetio je da je Niš dobio pozorište tek devet godina nakon pripajanja Srbiji i posle petovekovnog ropstva pod osmanlijskom vlašću.

- Narodno pozorište Niš osnovano je davne 1887. godine, 11. marta. Evo da spomenem samo dvojicu velikana: Stevan Sremac i Mihajlo Dinić kao prvi upravnik su formirali niško pozorište koje od tada radi do danas. Godine 1938. je završena zgrada pozorišta, 1956. godine dograđena i od tada do danas nikada temelj nije sređivan. Zato je ovo veliki trenutak - rekao je Milovanović.

On je istakao da u ovom trenutku u gradu Nišu ima skoro 60 mladih ljudi koji su ili završili ili završavaju jednu od pozorišnih akademija.

- Više su nego dobrodošli i oni i svi drugi koji su spremni da govore o umetnosti i svoju različitost pokažu na ovoj sceni - rekao je Milovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu