KNJIŽEVNI KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (1): U znaku meda i žuči

V. N.

08. 02. 2024. u 07:00

U IZBORU prvih četvoro članova žirija preovlađuju pesničke knjige i studije.

КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ БИРАЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ (1): У знаку меда и жучи

Ilustracija Novosti

Srba Ignjatović (Beograd)

1. "SNOVNI SNEVNOMRAK", Dušan Stojković ("Litera")

2. "POETIČKI I DRUGI OGLEDI", Marko Nedić ("Akademska knjiga")
3. "DIMNI ZNACI", Đorđo Sladoje
("Štampar Makarije", NB "Žarko Zrenjanin")
4. "OTKUP", Andrija Radulović (Književno društvo Njegoš)
5. "PARAMPARČAD", Željka Gavrilović ("Mali Nemo")

Foto privatna arhiva

Stojkovićeva poezija nadovezuje se na naša i svetska avangardna iskustva, obnavlja ih, obogaćuje, i utiskuje im osobeni, neponovljivi pečat. M. Nedić bavi se poetičkim izazovima, žanrovskim prepletima i stvaralačkim osobenostima niza naših ključnih prozaista, počev od Živojina Pavlovića, D. Mihailovića, D. Ćosića, do Belog Markovića i Voje Čolanovića. Knjiga Đ. Sladoja objedinjuje teme metafizičke, sakralne i intimističke, lični doživljaj i iskre predačkog iskustva. Retoričan i ujedno uman, naoko sav okrenut doživljaju sveta ali i njegovom suptilnom "prosejavanju" A. Radulović potvrđuje da je i njegova poezija u znaku meda i žuči, slova i suza. Neobična je poezija Ž. Gavrilović sva iz segmenata, jediničnih iskaza i slika. Nalik nastojanju da se iz nedogleda i haosa fragmenata uspostavi lično obojeni mikrokosmos. Plod doživljaja, sećanja, kao i istančanih pronicanja.

* * * * * * * *

Aleksandar B. Laković (Kragujevac)

1. "PRAH", Bratislav Milanović (Biblioteka "Vuk Karadžić")

2. "DIMNI ZNACI", Đorđo Sladoje
("Štampar Makarije", Biblioteka "Žarko Zrenjanin")
3. "RASKRŠĆA", Slaviša Milovanović (UKS)
4. "POGLED POD SUKNjU SVETA", Tatjana Janković ("Agora")
5. "U KOSTRETI", Slobodan Jović ("Čigoja štampa")

Foto privatna arhiva

U središtu modernih kratkih priča T. Janković je porodica sa okruženjem, a od motiva, od ranije uočenih, jeste i topla predstava babe kao uzora. B. Milanović je zaokružio petoknjižje "Iskupljenje" koje se bavi životom i dramom u njegovom rodnom ambijentu i koje možemo sa razlogom osloviti kao mitopeju Šumadije. Zbirka pesama S. Milovanovića donosi neočekivane imaginativno-slikovito-munjevite predstave u čijoj osnovi je semantički nivo izgubljenosti, počev od zavičaja (Metohija), roditelja, prava na povratak... Stihovi Đ. Sladoja neguju meditaciju i to onu neretko otrežnjujuću i ne treba je proveravati. Odavno nisam čitao knjigu prepunu ljubavi i empatije kao što je to zbirka S. Jovića stvarana na moralnim i materijalnim postratovskim ruševinama i iskušenjima.

* * * * * * * *

Elma Halilović (Novi Pazar)

1. "U ČEKAONICAMA: ISTORIJA ŽENSKIH MENTALNIH POREMEĆAJA", Dragana V. Todoreskov, ("No rules")

2. "OSLUŠKIVANjE LOSA", Petar Miloradović, (KCN)
3. "PSIHOLOGIJA GRAVITACIJE", Nenad Šaponja, ("Prometej")
4. "GODINA BEZ PROLjEĆA", Adnan Repeša, ("Laguna")
5. "ZAPIS NA STUBU, JERUSALIMSKOM", Selimir Radulović, ("Laguna")

Foto Privatna arhiva

Neobično, precizno i uzbudljivo, D. Todoreskov piše o junakinjama našeg doba na osnovu čijih nesanica i grčeva se ukazuje celina društvenih zbivanja. Alegoričan glas spaja izdvojene elemente, a u maglovitom kontekstu pesama P. Miloradovića lirsko ja ima snagu iskaza koji odzvanja između značenja i tumačenja. N. Šaponja je knjigom dozivao mišljenje u poeziju, a ogrnuo se poetičkom doslednošću kojom dopire do instinktivnih vektora bića.

Knjiga je napisana za sve one koji se ne mire sa svakodnevicom, predrasudama i šablonima današnjeg vremena. Fragmetarni roman A. Repeše dat kroz sećanja na rat svedoči o kontradiktornosti stradanja i mladosti. Poezija se hrani istorijom, čekanjem, zapitanošću i čuđenjem, pokazuje S. Radulović u knjizi u kojoj putuje drevnom Palestinom i Egiptom, ali ne napušta sebe i svoje vreme.

* * * * * * * *

Milica Kecojević (Beograd)

1. "KNjIŽEVNOST S PREDUMIŠLjAJEM. STVARALAČKA BIOGRAFIJA SLOBODANA SELENIĆA", Vladan Bajčeta ("Akademska knjiga")

2. "ČASNO JE BITI. POEZIJA I POETIKA MILOSAVA TEŠIĆA", Sofija Matić (NB "Stefan Prvovenčani")
3. "NA MAPI UTOPIJE", Branko Anđić ("Laguna")
4. "VIDI VIDI", Slobodan Zubanović ("Arhipelag")
5. "U KOSTRETI", Slobodan Jović ("Čigoja")

Foto Z. Jovanović

Pored toga što stvaralačku biografiju S. Selenića sagledava u novom svetlu, V. Bajčeta pruža podrobnu analizu njegovog opusa i donosi niz pretežno dosad neobjavljenih tekstova iz piščeve zaostavštine. S. Matić je uspela da detaljno protumači pesnička ostvarenja M. Tešića i ukaže na elemente koji oblikuju njegovu poetiku. Krećući se kroz prostor triju Amerika, B. Anđić je beležio razmišljanja, utiske i asocijacije koje su se u njemu spontano začinjale. Putujući, uverio se da postoje i ljudi spremni da žive po meri lične sreće. S. Zubanović na efektan način progovara o osnovnim poetičkim pitanjima jednako kao i o svakidašnjim, tzv. nepoetskim temama koje mu zaokupljaju pažnju. S. Jović, liričar neobičnog dara, peva o "dobu malovjerja", svetu koji se, nezavisno od ugla posmatranja, čini "strašan", o naoko beznačajnim a uistinu vrlo vrednim bićima i pojavama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave