VELIKA BEČKA ZBIRKA U SRBIJI: Kolekcija Infeld gostuje u Muzeju naivne i marginalne umetnosti

M.A.K.

13. 12. 2023. u 20:38

JEDNA od najvećih umetničkih zbirki u Austriji, gostovaće sa čak 100 radova, u dva prostora Muzeja naivne i marginalne umetnosti, u Jagodini i Beogradu.

ВЕЛИКА БЕЧКА ЗБИРКА У СРБИЈИ: Колекција Инфелд гостује у Музеју наивне и маргиналне уметности

Foto promo

Pa će tako prvi deo izložbe "Art brut. Radovi iz kolekcije Infeld" biti otvoren u subotu 16. decembra u Salonu Oto Bihalji-Merin, a drugi 18. januara, u matičnoj zgradi MNMU.

Postavku će činiti dela nastala sredinom 20. veka, čiji su autori međunarodno priznati umetnici, poput Skotija Vilsona , Ilije Bosilja i Fridriha Šreder-Zonenšterna. Ali, izložba će predstaviti i radove umetnika iz čuvenog Guginga kod Beča, i to Osvalda Čirtnera, Augusta Vale, Johana Hauzera, Hajnriha Rajzenbauera, Frica Kolera, kao i dela velikih austrijskih slikara Arnulfa Rajnera i Petera Pongraca, koji su pronašli inspiraciju u art brutu. Pa su kuriozitet postavke tri Rajnerova rada, nastala tokom poseta Gugingu, sredinom šezdesetih godina. Na njima je umetnik uspostavio neposredan kontakt sa Šmitom i Hauzerom, slikajući 1994. "preko" njihovih dela.


Osnivač kolekcije, Peter Infeld, koji je bio uspešan privrednik, prvobitno je sakupljao samo slikare Bečke fantastike, a potom je formirao zbirku širokog spektra, u kojoj su bili zastupljeni i naivna umetnost, pop-art, slike za budističke meditacije sa Tibeta (takozvane tangke) i art brut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)