TAJNE IZ PORODIČNOG ALBUMA ZNAMENITE PORODICE KOSTIĆ: Nova, dokumentarna postavka u Galeriji Rančićeva kuća

M.A.K.

28. 11. 2023. u 18:44

DOKUMENTARNA izložba "Skice iz života porodice Kostić", u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka (Majevička 9, Beograd-Grocka), donosi do sada neviđenu, originalnu foto-dokumentaciju iz porodičnih albuma ove ugledne porodice, tačnije - profeosora dr Aleksandra Kostića, profesora dr Smilje Kostić-Joksić i kompozitora Vojislava Vokija Kostića.

ТАЈНЕ ИЗ ПОРОДИЧНОГ АЛБУМА ЗНАМЕНИТЕ ПОРОДИЦЕ КОСТИЋ: Нова, документарна поставка у Галерији Ранчићева кућа

Foto pomo

Postavku čine i njihovi lični predmeti i znamenja, karakteristične crtice iz života oca, majke i sina, koji su uticali na nauku, umetnost i kulturu Srbije. Ove godine se, inače, navršava i 130 godina od rođenja i 40 godina od smrti Aleksandra Đ. Kostića.

Među eksponatima su i povelje Legija časti dr Aleksandra Kostića i njegove supruge Smilje, kao i originalni broš sa isprepletanim slovima BCG, koji je  predsednik Francuske Republike darovao dr Smilji Kostić-Joksić prilikom dodele ovog značajnog priznanja, za doprinos primeni BCG vakcine kod odojčadi.

Autorke izložbe su profesor dr Nela Puškaš, histolog, Institut za histologiju i embriologiju "Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić" Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i kustos Zorica Atić, istoričar umetnosti, direktorka Centra za kulturu Grocka - ustanove kulture GO Grocka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja