ČUVARI STARIH ZANATA: Manakova kuća obeležava 55 godina rada u okviru Etnografskog muzeja

M.A.K.

17. 11. 2023. u 10:27

ETNOGRAFSKOM muzeju je briga o zbirci poznatog srpskog slikara Hristifora Crnilovića, smeštenoj u Manakovoj kući, poverena je pre 55 godina, 17. novembra 1968. Godine. Tada je otvarena stalna postavke narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz 19. i prvih decenija 20. veka.

ЧУВАРИ СТАРИХ ЗАНАТА:  Манакова кућа обележава 55 година рада у оквиру Етнографског музеја

Foto promo

Pred očima javnosti tako su se, u Manakovoj kući, koja je reprezentativan primer starobalkanske gradske arhitekture, našle nošnje šopskog, moravskog i vardarskog kompleksa. Poslednjih pet i po decenija, održavajući radionice i škole filigrana, tradicionalnog veza i zlatoveza, tradicionalne i umetničke keramike, mozaika, kaligrafije, ručnog tkanja na nitnom razboju i ručnog tkanja klečanom tehnikom, Manakova kuća i Etnografski muzej  čuvaju i oživljavaju zanatsku umetnost i estetiku tradicije.

Povodom proslavljanja  jubileja, u petak 17. novembra u 13 sati biće otvorena Godišnja izložba radova tradicionalnih i umetničkih zanata, a u 18 sati polaznicima radionica biće dodeljena uverenja o završenoj školi starog zanata Etnografskog muzeja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)