KONKURS ZA NAGRADU „DUŠAN VASILJEV“: Prijave za Povelju i 1.500 evra do sredine februara

R. Š.

14. 11. 2023. u 17:28

Grad Kikinda raspisao je konkurs za književnu nagradu „Dušan Vasiljev”, koja se dodeljuje za najbolju knjigu napisanu na srpskom jeziku objavljenu tokom ove godine. Mogu konkurisati autori pesničkih i proznih knjiga objavljenih u Srbiji. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 1.500 eura.

КОНКУРС ЗА НАГРАДУ „ДУШАН ВАСИЉЕВ“: Пријаве за Повељу и 1.500 евра до средине фебруара

Foto_ R. Šegrt

Izdavači i autori treba da pošalju četiri primerka po pojedinačnom naslovu, tri za žiri i jedan za biblioteku, na adresu Narodne biblioteke „Jovan Popović“, uz obaveznu napomenu „Za nagradu Dušan Vasiljev“. Prijave se primaju najkasnije do 14. februara sledeće godine. Prispele radove ocenjivaće žiri u sastavu: Radovan Vlahović, predsednik, dr Zoran Đerić, potpredsednik, i Đorđe Pisarev, član.

Foto_ R. Šegrt

Radovan Vlahović, predsednik žirija

Nagrada će biti dodeljena 27. marta sledeće godine, na dan smrti Dušana Vasiljeva, ujedno i Dan kikindske Gimnazije koja nosi ime ovog velikog ekspresionističkog autora. Ovo kniževno priznanje ustanovljeno je Odlukom Kulturno prosvetne zajednice Kikinde 1997. godine u znak sećanja na delo i značaj pesnika koji je rođen u Kikindi juna 1900. godine. Posle prekida od nekoliko godina, odlukom Skupštine opštine Kikinda, nagrada je ponovo uspostavljena 2009. godine i po novom Pravilniku dodeljuje se za najbolju pesničku ili proznu knjigu savremenog autora koja je objavljena na srpskom jeziku.

Proteklih četvrt veka, nagradu „Dušan Vasiljev” dobili: Jovan Zivlak, Stevan Raičković, Jovica Aćin, Milorad Pavić, Milisav Savić, Gojko Tešić, Franja Petrinović, David Albahari, Zvonko Karanović, Mića Vujičić, Selimir Radulović i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave