SRBE SA KOSOVA NOSE U SRCIMA I MOLITVAMA: Pozorište iz Gračanice otvorilo tradicionalne "Dane srpske kulture" u Temišvaru (FOTO)

Vukica STRUGAR - specijalni izveštač Temišvar

08. 11. 2023. u 17:14

U NAJVEĆEM gradu Banata, na sceni Narodnog pozorišta Temišvar, svoje glumačko umeće pokazao je preksinoć ansambl Narodnog pozorišta Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), a junaci Gogoljeve "Ženidbe" (u režiji Milana Karadžića) ispraćeni su velikim aplauzom, toplo i gostoljubivo - bio je to čin podrške kosovskom teatru koji opstaje uprkos sve težim uslovima, kao i njihovom umetničkom ostvarenju.

СРБЕ СА КОСОВА НОСЕ У СРЦИМА И МОЛИТВАМА: Позориште из Грачанице отворило традиционалне Дане српске културе у Темишвару (ФОТО)

foto V.Strugar

I zato, upravo njihovom nastupom počeli su 18. Dani srpske kulture u Temišvaru, a kakav su značaj domaćini dali ovom gostovanju najbolje svedoči činjenica da je prvi put napravljen presedan, pa je umesto filma tradicionalnu manifestaciju otvorila pozorišna predstava. Reč je o jednom od najznačajnijih srpskih kulturnih događaja u istočnoj Evropi, na kojoj će se do kraja meseca, iz večeri u veče, publika upoznati sa sadržajima koji reprezentuju našu kulturu.

- Namera nam je bila da i ove godine, prvenstveno srpskoj publici, ali i našim sugrađanima, prikažemo dela iz svega onoga što definiše naš nacionalni, kulturni, jezički i verski identitet. Verujem da će i u ovogodišnjem kalendaru "Dana srpske kulture", svako naći ono što ga zanima i što voli. Posebno pozdravljamo naše sunarodnike sa Kosova, umetnike srpskog Narodnog pozorišta iz Prištine. Njihovo prisustvo nas izuzetno raduje. Mada nisu u našoj neposrednoj blizini, mi imamo sentimentalnu sponu sa Srbima sa KiM jer ih nosimo u srcu i našim molitvama - kaže Dejan Popov, potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Da je i publika u punoj sali Narodnog pozorišta "punog srca" pratila igru našeg anasambla, razumevajući i bez titla predstavu (za koju su prevod uradili učenici Srpske gimnazije "Dositej Obradović") pokazao je spontan smeh i aplauz tokom izvođenja, ali i želja da sa glumcima ostanu još malo posle predstave i naprave zajedničke fotografije. Iako je većina našeg življa rođena u Rumuniji, decu i dalje školuju u srpskoj osnovnoj i srednjoj školi i tako čuvaju jezik prenoseći ga s kolena na koleno.

- Osećam se srećno, baš kao i kad igramo u nekom metohijskom selu Gogoljev komad, samo je u ovom ambijentu taj osećaj još nekako veličanstveniji... Dok sedim u pozorišnom zdanju iz 1872. godine, na pameti mi je Miloš Crnjanski. Mislim da bi se i on obradovao ovom prazniku srpskog jezika i srpske kulture, doživljaju koji smo priredili sunarodnicima u Rumuniji. Uživali su i glumci i publika, a po komentarima našeg sveštenstva vidim da se i njima veoma dopala predstava - kaže Predrag Radonjić, upravnik gračaničkog teatra.

Izbor za jubilej

U ANSAMBLU "Ženidbe" predvođenim Milanom Vasićem, igraju i Milica Burazer, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Igor Damjanović, Branko Babović, Anika Grujić, Tamara Tomanović i Jasmina Stojiljković. Gogoljev komed je najpopularniji naslov na njihovom pozorišnom repertoaru, pa su "Ženidbom" (koja je doživela 50 izvođenja) obeležili 8. oktobra i Dan pozorišta i njegovih 75 godina postojanja.

Temišvar, kojeg zbog svoje bogate arhitekture nazivaju i "mali Beč", kulturno-istorijski je centar naših sunarodnika u susedstvu. U gradu na Begeju sedište je Eparhije Srpske pravoslavne crkve, Saveza Srba u Rumuniji, tu se izdaje i srpski nedeljnik "Naša reč". Na jednom od tri najveća gradska trga, Trgu ujedinjenja, nalazi se naša Saborna crkva, sagrađena 1748. godine. Srbi su, inače, starosedeoci Temišvara, a u kome su 1827. osnovali i svoju biblioteku. Pored Crnjanskog, svoje tragove ostavili su tu i drugi velikani poput Vuka Karadžića i Branka Radičevića...

- Sa "Ženidbom" smo Kosovo i Metohiju prošli uzduž i popreko. Igrali smo je u Beogradu i celoj Srbiji, Skoplju, Švajcarskoj i Nemačkoj. Mislim da je srce još punije kad igramo za naš narod koji je manjina u nekoj drugoj državi. Trenutno se prepoznajemo. Prvi put ovde igramo, posebno smo bili uzbuđeni i jedva čekali da počne predstava - ističe Milan Vasić, kome je u Karadžićevoj predstavi pripala uloga neodlučnog ženika Potkoljosina.

foto V.Strugar

Posle kosovskog ansambla, u Temišvaru će publika slušati najbolje banatske tamburaše, horove, Nacionalni ansambl "Kolo", videti radove "Preobraženske likovne kolonije", izložbu fotografija "Znameniti Srbi", filmove "Sveta Petka - Krst u pustinji" i "Zapušteni konaci u Rumuniji", prisustvovati svečanoj akademiji "Dan srpskog jezika u Rumuniji", posetiti Mini sajam srpske knjige...

Inače, manifestacija ima punu podršku našeg Generalnog konzulata u Temišvaru, uz finansijsku potporu Vlade Rumunije i njenog Departmana za međuetničke odnose u Bukureštu, Ministarstva kulture Rumunije i Ministarstva kulture Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)