PRIZNANJE ZA STVARALAŠTVO: Uručenegodišnje nagrade Vukove zadužbine

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

18. 10. 2023. u 10:20

POMOĆNIK gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić u Vukovoj zadužbini uručio je nagrade za umetnost i nauku Goranu Petroviću i Dragoljubu Periću laureatima godišnje nagrade Vukove zadužbine iz Beograda za stvaralaštvo tokom prošle godine.

ПРИЗНАЊЕ ЗА СТВАРАЛАШТВО: Урученегодишње награде Вукове задужбине

foto v mitrić

Književnik Goran Petrović Nagradu za umetnost Vukove zadužbine dobio je za dvoknjižje "Papir" i "Ikonostas", beogradske "Lagune". Odbor za dodelu nagrade za umetnost istakao je da je „reč o delima suptilnog pripovedača, autora koji je svojim stvaralaštvom otmeno i kreativno - sugestivno oplemenio srpsku prozu tonom posvećenog tragalaštva i umetničke realizacije najvišeg ranga“.

Profesor Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, Dragoljub Perić, Nagradu Vukove zadužbine za nauku dobio je za knjigu "Pramen magle, polje pritisnuto, Neobični junaci Srpske usmene epike"u izdavaštvu novosadske Akademske. Članovi Odbora za Nagradu za nauku istakli su da je knjiga Dragoljuba Perića plod višegodišnjeg bavljenja autora usmenom epikom koja je fokusirana na epskog junaka koji je uvek pod pritiskom istorije, žanra i mita.

Uručujući nagrade za veliki stvaralački doprinos u Vukovoj zadužbini sa kojom grad Loznica već dvanaest godina uspešno realizuje protokol o saradnji, pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić istakao je da se „u Loznici u svakoj prilici naglašava važnost Vukovog rada u oblasti jezika i pisma, etnologije, folkloristike i istoriografije.

- Dobro je što je ćirilica sada i u službenoj upotrebi kroz informacione tehnologije što otvara široku lepezu naše kulturne baštine da se u elektronskoj formi na tom pismu sačuva veliko književno blago za buduće generacije. Jer, Vuk Karadžić je govorio da treba krčiti staze za sve koji dolaze posle nas i mi smo to oživotvorili, kako u Tršiću tako i Loznici, pa su ta dva mesta pravi toponimi za svakoga ko želi da proučava našu kulturu i jezik, naše običaje i tradicionalne vrednosti -zaključio je Đokić.

Nagrada Vukove zadužbine za umetnost i nauku dodeljuje se od 1990. godine i proistekla njenim osnivanjem 1987. godine kada je Srbija obeležavala veliki jubilej, dva veka od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije