NASTAVAK RAZARANJA NJEGOŠA: Udruženi poduhvat inferiornih duhom, da osvoje neosvojivi vrh

V. KADIĆ

09. 09. 2023. u 08:00

MEĐUNARODNI naučni skup "Njegoševi dani" u organizaciji Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filološkog fakulteta u Nikšiću, državnog Univerziteta, koji se održava u Budvi podelili su intelektualnu elitu u Crnoj Gori. Jedna manifestacija iz vremena bivšeg režima, kada se Njegoš čerečio i proganjao, nastavila se i nakon njegovog pada.

НАСТАВАК РАЗАРАЊА ЊЕГОША: Удружени подухват инфериорних духом, да освоје неосвојиви врх

Foto Arhiva Novosti

Budvanska manifestacija posvećena je Njegoševom stvaralaštvu i interdisciplinarnom istraživanju kulta vođe u južnoslovenskim književnostima i kulturama.

- Ovo je mali doprinos da se kult vođe dekonstruiše, da se razgradi i da se bolje razume njegovo poreklo i posledice - poručili su organizatori.

Među najavljenim učesnicima su i oni koji su najbolja Njegoševa dela "Luča mikrokozma" i "Gorski vijenac" svojevremeno štampali na latinici! Sve ono što je stvarao i pisao na srpskom jeziku i ćirilici pokušavalo se izbrisati kako bi genijalnog Rada Tomova uveli u red novog crnogorskog identiteta.

Predsednik Književnog društva "Njegoš" iz Nikšića Milutin Mićović kaže, za "Večernje novosti", da ovogodišnji deseti "Njegoševi dani" u organizaciji i idejnom konceptu Katedre za crnogorski jezik, Državnog univerziteta, samo je nastavak one priče koja je podelila Crnu Goru po srcu, i izazvala razorne konflikte u kulturi, a onda u društvenom i političkom prostoru.

Privatna arhiva

- Profesorke sa Katedre za crnogorski jezik, bivše Srpkinje, Rajka Glušica i Tanja Bečanović, bile su odane služavke režima Mila Đukanovića, koji je sve uradio da se unizi, destruiše i iskompromituje srpsko kulturno pamćenje u Crnoj Gori. Za početak je bilo potrebno formalno degradirati, srpski jezik, kao nosioca kulturnog identiteta, a njegovo duhovno nedonošče crnogorski jezik, postaviti na čelno mesto. U tom poslu, pomenute profesorke odradile su vrući posao, uz pomoć režimskih intelektualaca njihovih kolega iz inostranstva. No, ako se crnogorski jezik, režimskom samovoljom može popeti na čelno mesto i dobiti suvereni status službenog jezika, nikakvim državnim aktom, pa intelektualnim veštinama, Njegoš se ne može rasrbiti, ili mu srce iščupati. Ali, na tome se može raditi kontinuirano ideološkim tumačenjima, nameštenim interpretacijama, selektivnim citatima i podobnim masakrirajućim zahvatima, kako bi se od Njegoša napravilo nešto što više nije Njegoš. Takav obračun s Njegošem, najavljuje njihova tema skupa: "Kult vođe u južnoslovenskim kulturama" - kao da je smislila aktivistkinja Nataša Kandić - kaže Mićović.

Naš sagovornik dodaje da "Njegoševi dani", u ideloškom konceptu pomenutih profesorki, i uz jaku podršku državnih institucija, upravo rade na razaranju duhovnih nacionalnih autoriteta, sve pod maskom ljudskih prava, slobode tumačenja, novog čitanja i sličnih "legitimnih" hermeneutičkih zahvata.

- Naravno i ove profesorke i njihove pristalice mogu da umisle, pod narkozom državne podrške, da rade važan posao i za Crnu Goru i za njenu novoprihvćenu latiničnu i liberalnu kulturu, ne pomišljajući da stvaraju šizofreno stanje i u svom duhu i u javnom prostoru Crne Gore. Dublje gledano, moglo bi se, s dobrim razlozima reći, da je sve to udruženi poduhvat inferiornih duhom, da osvoje neosvojivi vrh. Na "Njegoševim dnima" ne učestvuju Srbi, osim oni za koje je Njegoš rekao u "Gorskom vijencu": Brankovići i ližisahani - poručuje Milutin Mićović.

Među učesnicima na ceremoniji otvaranja bili su i Dritan Abazović, rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Slobodan Grubačić.

Smišljena podvala

CRNOGORCI su čak i rukopis velikog pesnika štampali na latinici, iako se zna da Njegoš nikad nije pisao latinicom, sem na francuskom i latinskom. Radilo se o smišljenoj podvali koja je prevazišla sva dotadašnja nepočinstva. Potiskivanje srpskog jezika i ćirilice traje decenijama. Pre više od jednog veka - 1916. godine, 14 uglednih učitelja iz Bjelopavlića životima su platili odbranu srpskog jezika i ćirilice. A 2004. godine 26 profesora iz Nikšića i jedan iz Herceg Novog stali su u odbranu srpskog jezika i pisma. Platili su visoku cenu - ostali su bez posla!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)