MUZIKA I ĆUTANJE: Naučni skup posvećen kompozitoru Vasiliju Mokranjcu u SANU

V.V.S.

06. 09. 2023. u 16:59

NAUČNI skup pod nazivom "Kompozitor Vasilije Mokranjac (1923-1984) - Muzika i ćutanje" održaće se u ponedeljak, 11. septembra, u Svečanoj sali SANU.

МУЗИКА И ЋУТАЊЕ: Научни скуп посвећен композитору Василију Мокрањцу у САНУ

foto: B.Đorđević

Vasilije Mokranjac je najznačajniji srpski simfoničar HH veka. Pored pet simfonija i brojnih drugih dela za simfonijski orkestar, njegov opus obuhvata i koncertantnu, kamernu i solističku muziku, kao i radio-drame i veliki broj partitura pozorišne i filmske muzike. Bio je redovni profesor kompozicije i orkestracije na Muzičkoj akademiji, odnosno Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Bavio se prevođenjem stručne literature za potrebe svoje pedagoške prakse. Na skupu će svoje radove predstaviti autori iz Francuske, Portugalije i Srbije.

Ovaj događaj, upriličen povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja akademika Mokranjca, organizuje Srpska akademija nauka i umetnosti u saradnji sa Muzikološkim institutom SANU i Fondacijom Vasilije Mokranjac. Pozdravne reči održaće akademik Ivan Jevtić, sekretar Odeljenja umetnosti SANU, akademik Svetislav Božić, Aleksandra Mokranjac i Katarina Tomašević.

Akademik Mokranjac dao je svestran i trajan doprinos srpskoj muzičkoj umetnosti, kulturi i pedagogiji. Diplomirao je na dva odseka Muzičke akademije u Beogradu: na odseku za klavir (u klasi prof. Emila Hajeka) i kompoziciju (u klasi prof. Stanojla Rajičića).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici