MONUMENTALNA IZLOŽBA STRIPA U SRPSKOM KULTURNOM CENTRU: "Od Nevena do Betmena" u Parizu

M. N. M.

17. 08. 2023. u 16:20

IZLOŽBA stripa "Od Nevena do Betmena: Svetski okviri srpskog stripa i vizuelnog pripovedanja", jedna od najznačajnijih nacionalnih izložbi u evropskoj istoriji devete umetnosti - stigla je 17. avgusta iz Srbije u Francusku, gde će dve nedelje, do 30. avgusta, biti predstavljena pariskoj publici u Kulturnom centru Srbije.

МОНУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА СТРИПА У СРПСКОМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ: Од Невена до Бетмена у Паризу

promo

Ova postavka premijerno je prikazana publici od 21. oktobra do 21. novembra 2022. u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, u četiri galerije istovremeno, kao deo ambijentalne celine "Grad stripa".

- Izložba "Od Nevena do Betmena" vodi vas kroz bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa, od korena vizuelnog pripovedanja u srpskoj kulturi do modernog oblika - naveli su organizatori. - Ova istorija je predstavljena kroz rad uglednih i nadarenih tvoraca, kroz teme u rasponu od humoristično-karikaturalnih do priča većih od života. U prilici ste da upoznate 150 godina modernog stripa u Srbiji i sve pojave koje su mu prethodile ili ga pratile.

Izložba je posvećena razvoju srpskog stripa u evropskom i svetskom kontekstu i tematski pokriva istoriju kroz odeljke: Proto-stripovi (praistorija i rana istorija); Vizuelno pripovedanje srednjeg veka (sekularno i sakralno); Platinasto doba (1860-1931); Zlatno doba (1932-1941); Mračno doba (1941-1951); Srebrno doba (1952-1970); Bronzano doba (1971-1990); Gvozdeno doba (1991-2011); Silicijumsko doba (danas) i Novi Sad - prestonica stripa.

Ne samo umetnička, već i kulturološko-informativna izložba, "Od Nevena do Betmena" bila je jedna od najobimnijih i najkompleksnijih postavki u istoriji vizuelnog pripovedanja Istočne i Srednje Evrope.

Inicijator projekta i koncepta je Nenad Savin, a autor projekta i naučno-istraživačke metodologije i glavni kustos Zoran Stefanović. Umetnički direktor, likovni kustos i glavni producent je Đula Šanta. Specijalni konsultant je Branko Đukić. Produkcija je delo Studija "Furuna Crafts", Novi Sad, po likovnom konceptu Studija za dizajn "Santa2G".

Stručno-naučni tim je organizovao Centar za umetnost stripa i muzeja u osniovanju "Zdravko Zupan" Udruženja stripskih umetnika Srbije, a stručni i naučni saradnici su bila istaknuta imena stripske scene. Izložba je pokazala i razvoje omiljenih žanrova i umetničkih niša: od epske poezije i narodnih priča, preko naučne fantastike, strave i užasa, superjunaka, melodrame, biografskih romana, istorijskih događaja, komedije, sve do apstraktnog, filozofskog i eksperimentalnog stripa.

Paralelno je u Beogradu na francuskom i srpskom objavljena knjiga Zorana Stefanovića uz učešće bibliografa Vladimira Topolovačkog: "Sloboda! Jednakost! Strip!: Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja" u kojoj su prvi put u istoriji kulture na jednom mestu obelodanjeni celoviti podaci o srpskim i južnoslovenskim umetnicima na francuskom jeziku.

Ali se tek na izložbi "Od Nevena do Betmena", u njenim komparativnimrezultatima, predočenim javnosti na zidovima, po prvi put u punoj meri pokazalo koliko je srpska komponenta u francuskom stripu obimna i višeznačna, a i koliko je francuski izraz direktno uticao na Srbe i Jugoslovene. Uz to, francuski istraživači kulture i urednici će tek na ovoj izložbi, uvidom u nacionalne opuse umetnika koje poznaju po francuskim serijama, uvideti njihove pune umetničke kapacitete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!