POBEDILA PREDSTAVA "POMRAČENJE": Završen 66. Festival festivala u Trebinju

V.Strugar

30. 07. 2023. u 12:09

NAJBOLjA predstava 66. Festivala festivala u Trebinju je "Pomračenje" u izvođenju ansambla grada domaćina - komad (nastao po motivima scenarija Paola Đenovezea "Savršeni stranci") adaptirao je i režirao Miloš Lučić, u produkciji Gradskog pozorišta Trebinje.

ПОБЕДИЛА ПРЕДСТАВА ПОМРАЧЕЊЕ: Завршен 66. Фестивал фестивала у Требињу

foto Promo

U takmičarskoj konkurenciji bilo je sedam predstava iz Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

- Kada se pre dve decenije pročulo diljem bivše Jugoslavije da smo obnovili festival, iz godine u godinu dolazile su nam sve kvalitetnije predstave - ističe Slobodan Vujović, jedan od osnivača festivala (koji ga je i obnovio posle rata, 2002.godine). - Mislim da smo sada dostigli zenit: često ih režiraju profesionalni reditelji, ali je i dalje ostalo striktno pravilo da glumci moraju biti "čisti" amateri. Izbor predstava ne određuje selektor već sama produkcija, pa je postala stvar prestiža doći u Trebinje. Primera radi, u Srbiji se u toku godine pripremi više od dve stotine predstava koje prođu opštinska, regionalna i republičko takmičenje u Kuli, od kojih samo dve najbolje stignu u Trebinje.

Kako kaže Vujović, ove godine je bila odlična konkurencija, pa za žiri (predsednik Egon Savin, članovi Božidar Zečević i Ljubo Božović) nije imao lak posao.

- Pošto se Trebinje pokazalo kao izuzetan domaćin, počeli smo da razmišljamo da osnujemo i festival profesionalnih pozorišta, na koji bi dolazile najbolje predstave, po istom principu: one koje su već pobedile na nekom od festivala u svojim sredinama - otkriva Vujović. - Inače, postoji ideja i da proširimo granice postojećeg festivala, pa ubuduće otvorimo vrata za amatere iz cele Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu