PRAG ČUVA KAFKIN MUZEJ, SKULPTURE, SPOMEN-PLOČE...: Tragovi u malom krugu

M.Kralj

06. 07. 2023. u 14:37

OVAJ mali krug... sadrži celi moj život. Posmatrajući Starogradski trg, gde je završio školu, univerzitet, a malo dalje, i malo kasnije, odlazio i u kancelariju, ovako je čuveni pisac, rođen pre 120 godina, Franc Kafka, učitelju hebrejskog Fridrihu Tibergeru, jezgrovito predstavio svoj život u Pragu.

ПРАГ ЧУВА КАФКИН МУЗЕЈ, СКУЛПТУРЕ, СПОМЕН-ПЛОЧЕ...: Трагови у малом кругу

David Černi, skulptura izsped Kafkinoh muzeja, Foto Vikipedija

Dva puta je i nacrtao taj mali krug u koji je sažeo svoju egzistencijalnu teskobu.

Prema rodnom gradu imao je dvojaka osećanja: fascinirao ga je i gušio, bio mu kavez i utočište. Njegove ulice, trgove, zamkove, satove... menjao je u svojim snovim i delima, stvarajući neponovljiv, metafizički prostor. I dok se u muzeju, otvorenom piscu u čast na Maloj strani, na obali Vltave (tek 2005. i to od eksponata izložbe "Grad K: Franc Kafka u Pragu" iz njujorškog Jevrejskog muzeja), u mraku pokreću dokumentarni kadrovi iz vremena kada je on sam hodao tim ulicama dugih senki, stiče se utisak da ulazite u teskobu neke njegove priče, ili romana. Zamišljena sa idejom da prožme unutrašnji svet autora "Procesa", "Zamka", "Amerike", "Preobražja", sa njegovim odrastanjem, sazrevanjem, obrazovanjem, porodicom, intelektualnim okruženjem, prijateljstvima, ljubavima, opsesijama, maštom, bolešću - postavka prikazuje Kafkin život kroz kopije rukopisa, dnevnike, zabeleške, fotografije, lična dokumenta. Tu su i njegovi neobični, ekspresivni i za ono vreme avangardni crteži, ali i prepiska, među kojima je i ona sa Milenom Jesenskom. Publiku, uglavnom turiste iz svih krajeva sveta, dočekuju dve stalne izložbe: jedna o uticaju koji je na njega izvršio Prag, dok je druga fokusirana na to kao je "zlatni grad" predstavio u svojim 

Ali i pre nego uđu u muzej, poštovaoce Kafke u dvorištu dočekuje monumentalna skulptura - fontana urađena u bronzi, delo jednog od najznačajnijih čeških vajara Davida Černija, koja predstavlja dva obnažena muškarca kako uriniraju. U "jezercetu" ispred njih, u obliku Češke, ispisuju citate političara (može li biti direktnije i apsurdnije!), ili poruke koje posetioci mogu poslati preko SMS-a. Černi je autor i džinovkse Kafkine kinetičke glave, visoke 11 metara, sastavljene od 42 rotirajuća panela, i postavljene ispred "Kvadrio" tržnog centra.

Još jedan značajan češki vajar se odužio svetski poznatomzemljaku, Jaroslav Rona, je 2003. u nekadašnjem jevrejskom kvartu, u blizini Španske sinagoge, na mestu Kafkinog detinjstva, postavio skulpturu visoku 3,75 metara i tešku 800 kilograma. Predstavlja džinovskog bezglavog čoveka, koji na reamenima nosi jednu manju ljudsku figuru, pesrsonizaciju velikog pisca. Delo je insptirisano Kafkinom pričom iz 1912. - "Opis borbe". Spomen tablom sa njegovim likom obeleženo je i mesto gde se rodio 3.jula, 1903, u samom srcu češke prestonice. U tom malom krugu, ta kuća više ne postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave