MEHTA I FILHARMONIČARI DELE RADOST PONOVNOG SUSRETA: Pred večerašnji Gala koncert na Kolarcu

M. N. M.

19. 06. 2023. u 14:34

MAESTRO Zubin Mehta u nedelju je održao prvu probu za večerašnji Gala koncert sa Beogradskom filharmonijom, orkestrom sa kojim je debitovao pre šest i po decenija i sa kojim je u novom milenijumu nanovo intenzivirao veze, stalno se vraćajući u Beograd, uvek spreman da podrži svoje filharmoničare u novim poduhvatima.

МЕХТА И ФИЛХАРМОНИЧАРИ ДЕЛЕ РАДОСТ ПОНОВНОГ СУСРЕТА: Пред вечерашњи Гала концерт на Коларцу

BGF/Marko Đoković

Beograd i Beograđani jednakom merom uzvraćaju velikom dirigentu za svu ljubav i prijateljstvo sa našom publikom i muzičarima, koje odavno prevazilazi okvire muzike i umetnosti, te su sve ulaznice za Veliku dvoranu Kolarca rasprodate za samo nekoliko dana.

Baš kao što sam Mehta zauvek u srcu čuva uspomenu na prvi nastup u svojoj karijeri, uvek ističući da se sa velikom radošću vraća u Filharmoniju te da ga u Beogradu svaki put dočeka sve bolji i bolji orkestar - prilikom svakog dolaska jednog od najvećih dirigenata današnjice, i u Beogradskoj filharmoniji vlada posebna atmosfera. Tako je i ovoga puta, uoči jedanaestog susreta maestra sa orkestrom, među muzičarima vladalo osetno radosno uzbuđenje, a na početku prve probe, filharmoničari su Mehtu pozdravili velikim aplauzom. Maestro im je za uzvrat čestitao jubilej i otpozdravio na srpskom jeziku.

- Čestitam vam rođendan, veoma sam srećan što sam ponovo ovde, uživam dok vas sve gledam - reči su koje je Mehta uputio orkestru.

Na programu koncerta su Simfonija br. 7 Ludviga van Betovena i "Fantastična simfonija" Hektora Berlioza - delo koje je bilo na repertoaru prvog koncerta koji je održao sa Filharmonijom, davne 1958. godine.

Ovim nastupom počinje regionalna turneja u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", tokom koje će legendarni dirigent predvoditi Filharmoniju i na koncertima u glavnom gradu Albanije i u Skoplju. Tako će, nakon premijere na Gala koncertu na Kolarcu večeras, isti program biti izveden i u zgradi Nacionalne opere Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)